Barbov in Gričarjev cviček sta prvaka Grčevja


V soboto, 2. aprila, so se na rednem občnem zboru v Pavlinovem hramu v Grčevju zbrali člani Društva vinogradnikov Grčevje. Poročilo o delu v preteklem letu je podal predsednik Društva vinogradnikov Grčevje Branko Pavlin. Bili so delavni: sodelovali so pri organizaciji 16. Cvičkove gazi, praktično so prikazali koline na Kmetijskem sejmu Graben, imeli so ocenjevanje vin letnika 2009, sodelovali so na tednu cvička, razvili so prapor društva, imeli so strokovno svetovanje Sama Hudoklina za letnik 2009, izdelali so bilten društva, sodelovali so na pohodu po obronkih Trške Gore, organizirali so martinovanje in prednovoletno srečanje. Tudi letos bo glavna naloga društva skrb za kakovostno vino, oživili so degustacijske sekcije, ki jih vodi Dušan Nahtigal, označili bodo gorice (dolg iz leta 2010) ter zasadili 480 let staro trto z Lenta pri cerkvi sv. Jurija.
Marca so vinogradniki na ocenjevanje prinesli 62 vzorcev vin letnika 2010. Kljub neugodnim vremenskim razmeram v času dozorevanja grozdja in času trgatve, so vinogradniki uspeli pridelati v povprečju vina dobrih kakovosti.
Priznanja za najbolje ocenjena vina pa sta ob koncu zbora podelila predsednik društva Branko Pavlin in član Jože Florjančič. Vsako leto prvouvrščeni cviček dobi naziv prvak Grčevja (a ta ne sme imeti ocene nižje od 16,00). Letos sta ta naziv prejela kar dva, in sicer Ivan Gričar s Štravberka in Damjan Barbo s Pahe. Ocena cvička je bila 16, 07. Zlato priznanje za cviček so prejeli še: Damjan Barbo (16,00), Branko Pavlin (15,97), Franci Bevc (15,90), Silvo Gorenc, Jože Švirt in Franc Barbo (15,83).
Pri dolenjskem rdečem je bila najvišja ocena 14,97, pridelal pa ga je Tone Blatnik. Prvaki sortnega izbora pa so bili Viktor Rataj za modro frankinjo (17,70), Damjan Barbo za dolenjsko belo (16,70), Alojz Per za belo zvrst (16,57), Branko Pavlin za laški rizling (16,83), beli pinot (17,27) in za sivi pinot (17,07), Lojze Kebelj za chardonnay (17,33), Jože Kocjan za kerner (17,97), Milena Kocjan za kerner polsuho (17,30), Tone Blatnik za renski rizling (15,90), Rok Gričar za sauvignon polsuho (17,83) in Anton Žagar za zeleni silvanec (16,83).
Po končanem občnem zboru so zbrani poskusili nekatera najbolje ocenjena vina in se okrepčali z domačo klobaso. Posladkali so se tudi s pecivom, ki so ga pripravile vinogradnice.
Besedilo in fotografije
Helena Murgelj
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se