Okusno domačo svinjino izpodrinila cenena različica iz uvoza
Za nami so velikonočni prazniki, ko je bila pri skoraj vsaki slovenski družini na mizi velikonočna šunka. Nekoč je bilo domače, okusne in zdravju nenevarne svinjine v izobilju. Danes jo nadomešča cenena različica iz uvoza, vprašljive kakovosti in porekla. Čeprav Slovenci zaužijemo največ svinjskega mesa, ga doma pridelamo najmanj. 80 odstotkov svinjine uvozimo. Z vprašanjem o njeni kakovosti se od uradnih institucij skorajda nihče ne ukvarja. Ker denar je sveta vladar.

Prehranjevanje je ena izmed osnovnih človekovih bioloških potreb. Človek jesti mora, zato sta pridelava ter predelava hrane za trg en velik biznis, ki obrača milijarde evrov oz. dolarjev. Gre samo za to, koliko bodo mega korporacije in vsi posredniki v verigi do končnega potrošnika zaslužili, medtem ko jim je za zdravje potrošnikov malo mar. Število svetovne populacije se naglo povečuje, s tem se večajo potrebe po hrani. Da se je zagotovila zadostna hiperprodukcija surovin in živilskih produktov, so v rastlinski in mesni pridelavi že desetletja prisotni genski inženiring, intenzivna uporaba fitofarmacevtskih sredstev, hormonov, spodbujevalcev rasti, antibiotikov, nasičenih maščob, sladkorjev, sintetike … Gre za metode in snovi, ki za zdravje potrošnika predstavljajo tveganje. Kljub vsem standardom in predpisom, ki veljajo v kmetijstvu in živilskopredelovalni industriji, je nemogoče vedeti, kaj in od kod jemo. Pri tem ni izjema nobena hrana. Pod drobnogled smo tokrat vzeli svinjino, saj je doma pridelamo zelo malo. Večina je prihaja iz uvoza. Problem, ki lahko upravičeno vzbuja javno skrb, je ta, da v različnih državah (tudi evropskih) veljajo različni standardi reje in pridelave. Slovenija pa zbirnih podatkov o izvoru in poreklu mesa iz uvoza, ki se prodaja končnemu potrošniku, nima.
Nepopolne označbe, neresnični podatki, meso brez dokumentacije
Uprava za varno hrano ne vodi podatkov o poreklu mesa, ki se daje na trg
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se