Na etiketi hrenovk in paštet ne bomo našli izvora mesa
Kot smo že poročali, se po aferi s poljskim govejim mesom porajajo številna vprašanja o tem, kako zagotoviti boljšo kakovost hrane predvsem v javnih zavodih in kako pregledneje vzpostaviti sledljivost izdelkov. Največ nejasnosti je pri predelanih mesnih in mlečnih izdelkih, saj zakonodaja ne predvideva zapisa, od kod prihaja glavna surovina.

Potrošnik, ki želi izvedeti poreklo končnih predelanih izdelkov, je med trgovskimi policami povsem zmeden, saj teh podatkov ne more dobiti. Še največja stopnja sledljivosti je zagotovljena pri surovem mesu, saj na tem področju zakonodaja zahteva jasno opredelitev, kje je žival vzrejena in kje zaklana. »To velja za svinjino, ovčje, kozje in piščančje meso. Pri teh vrstah mesa zato ne boste našli zapisa, kje je bila žival skotena. To je podatek, ki je obvezen le pri govejem mesu,« razlagajo na Upravi za varno hrano. Strožji nadzor je posledica velike afere norih krav iz leta 2002, a očitno je bilo takrat treba pod drobnogled vzeti le sveže meso. Za predelano to namreč ne velja.
Predelani izdelki vsebujejo ime proizvajalca
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se