Popestrite gredice z manj znanimi sortami zelenjave
Dokazano je, da ko preizkušamo nekaj novega, to deluje kot prava injekcija dobre volje, optimizma in navdušenja. Tako vas spodbujamo, da se letos na svojem vrtu poigrate s sortami, ki jih še ne poznate.

Ni treba, da novim sortam namenite polovico svoje parcele, dovolj je že toliko, da boste lahko opazovali, kako raste nekaj novega in z zanimanjem in pričakovanjem razmišljali, kakšen bo ta vam za sedaj še neznan okus. Zato, da bo eksperiment še bolj zabaven, se lahko poigrate s sortami, ki bodo v vaš vrt vnesle čim več barv. V barvah se skrivajo vitamini, poleg tega pa nas živahna mavrica tudi podzavestno razveseljuje in spravlja v dobro voljo. Ko se boste tako igrali, imejte tudi v mislih, da zelo pomembno skrbite za svoje zdravje. Pozitivna čustvena stanja namreč pozitivno vplivajo tudi na naš imunski sistem, tako pa postajamo bolj odporni na bolezni ali pa bolezenska stanja lažje premagamo.
Za nekaj idej, kaj novega lahko letos raste na vašem vrtu, predstavljamo nekaj zares zanimivih sort, ki se odlikujejo tako po svoji obliki kot tudi barvi, za dodaten plus pa so tudi bogate s hranilnimi snovmi, vitamini in minerali. Najverjetneje semen za te za nas nekoliko nenavadne sorte ne boste našli na trgovinskih policah, a naj vas to ne ustavi. Svetovni splet nam je odprl neskončne možnosti raziskovanja, pošta pa vam naročena semena iz drugega konca sveta pripelje v le nekaj dnevih. Ko vas tako »zamika« katera od predstavljenih sort, v akcijo pošljite strica Googla. Zaupajte mu latinsko ime vaše izbranke in ponudil vam bo nabor ponudnikov pri katerih lahko naročite semena. Tudi tak način kupovanja je nekaj novega, mar ne?
Wasabi japonski hren (Wasabia japonica)

Znamenito japonsko jed suši vedno spremlja zelena, precej pikantna omaka wasabi. Pa ste se kdaj vprašali, kako nastane? Glavna in večinoma edina sestavina te specifične delikatese je rastlina, ki močno spominja na naš hren. Edina razlika je, da je zelene barve in ima še bolj oster ter specifičen okus. Je večletna trajnica, polna koristnih sestavin za naše zdravje. Med drugim vsebuje izotiocianate, ki delujejo antibiotično in protivnetno, tako pa močno pomaga tudi pri vnetju zgornjih dihalnih poti. Izziv pri gojenju je, da potrebuje popolno senco (le nekaj sončnih žarkov ga lahko uniči), dobro odcedno a ves čas vlažno zemljo. Gojimo ga lahko tudi v okrasnih loncih.
Armenska kumara (Cucumis melo var. flexuosus)

V resnici ni čisto zares kumara, saj botanično pravilno spada med melone (poznamo jo tudi pod imenom kačja melona). Je pa njen okus zelo podoben kumaram, le da ni toliko kiselkast. Tudi notranjost spominja na kumaro, navadno pa uživamo tudi njeno lupino. Prednost pred kumarami je, da lahko prenese tudi zelo visoke temperature in ji tako tudi vročinski udari ne pridejo do živega.
Listnati ohrovt Nero di Toscana (Brassica oleracea var. salbellica)

Semena tega »dinozaverskega« (tako ga tudi kličejo) listnatega ohrovta lahko kupimo celo na naših trgovskih policah. S svojo temno zeleno, že skoraj črno barvo in čudovito obliko, ki spominja na majhno palmo, v naš vrt vnese zares veliko pestrosti. Poleg tega je prava zakladnica koristnih mineralov, njegovi listi pa imajo odličen, celo nekoliko sladek okus. Po prvem mrazu se njegov okus še izboljša. Lahko ga kuhamo, odlični pa so tudi njegovi v pečici pečeni listi.
Grah 'Carruthers' Purple Podded' (Pisum sativum 'Carruthers' Purple Podded')

To zanimivo sorto graha je razvil skoraj 90 let star vrtnar iz Anglije. Zraste do približno dveh metrov in ima čudovite roza ter vijolične cvetove, ki se kasneje razvijejo v zanimive škrlatno obarvane plodove. Ti vsebujejo v povprečju osem obarvanih in nekoliko nagubanih zrn, ki so odličnega, nekoliko sladkega okusa.
Češnjev paradižnik 'Indigo rose' (Solanum lycopersicum 'Indigo rose')
Sorto tega češnjevega paradižnika so na ameriški univerzi Oregon razvili z namenom, da bi plodovi vključevali visoko vsebnost antocianinov, antioksidantov, ki imajo zelo pozitivne učinke na naše zdravje (imajo tudi pomlajevalni učinek). Antocianini so pravzaprav vodotopni pigmenti rastlin vijolične ali modre barve, katerih namen je, da rastlino varujejo pred močnimi sončnimi žarki. Rastlina potrebuje oporo in bogato obrodi, najboljši pa so plodovi, če jih pustimo, da na rastlini do konca dozorijo. Čeprav je koža plodov skoraj črna, pa je meso rdeče in čudovitega, sladko-kislega okusa. Sorta je tudi odporna na bolezni.
Korenje 'Amarillo' in 'Night Bird' (Daucus carota 'Amarillo' in Dacus carota 'Night Bird')

Ko pomislimo na korenje, je naša prva asociacija oranžna barva. Pa veste, da obstajajo tudi sorte, ki so rumene in celo temno vijolične? Še več, te sorte imajo zaradi svoje intenzivne barve celo več koristnih hranilnih snovi od klasičnega korenčka. Sorta 'Amarillo' se odlikuje tudi po svoji sladkosti – mnogi pravijo, da je to najbolj sladek korenček na svetu. Najtemnejši korenček na svetu pa je sorta 'Night Bird'. Njegovi skoraj črni koreni imajo zares žlahten okus in bodo odlična popestritev klasičnih enolončnic.
Celtuce (Lactuca sativa var. angustana)

To zanimivo rastlino na Kitajskem poznajo že od 18. stoletja (imenujejo jo wosun), na zahodu pa jo spoznavamo šele v zadnjih letih. Gre za zanimivo »solato«, ki spominja na neko vrsto mešanice med solato in zelene. V resnici je solata, ki pa jo prednostno gojimo zaradi njenega okusnega stebla. Seveda lahko kot solato uživamo tudi njeno zelenje, a najboljši del je prav steblo. Lahko ga uživamo surovega tudi v solati ali pa ga kuhamo, pečemo in celo ocvremo. Je nežnega okusa z rahlo dimljenim priokusom na koncu. Vzgajamo jo na zelo podoben način kot klasično solato.
Metuljni grah (Centrosema virginianum)

V resnici ne gre čisto za pravi grah, je pa rastlina nadvse zanimiva, saj jo lahko uporabljamo tako za okras, kot tudi za pripravo zanimivega osvežilnega napitka. Pri nas jo lahko gojimo kot enoletnico ali pa jo posadimo v okrasni lonec in jo pozimi prenesemo na toplo, saj ne prenese nizkih temperatur. Je čudovita plezalka z značilno modrimi cvetovi, ki močno privlačijo metulje, čebele in tudi druge koristne insekte.
Cvetove lahko posušimo in iz njih pripravimo čaj, ki se odlikuje po visoki vrednosti antioksidantov. Tak čaj pa deluje tudi prav čarobno – obarvan bo namreč temno modre barve, če mu bomo dodali sok limone, pa se bo spremenil v čudovito vijolično. Poleti lahko iz njega tako pripravimo osvežilni napitek, ki bo kot majhna čarovnija navduševal otroke in ostale goste naše vrtne zabave.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se