
Prehrana / stran 26

Test piščančjih hrenovk: Boljše so drage in tiste, namenjene otrokom
Od zadnjega testa piščančjih hrenovk je minilo dvanajst let, zato so se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili, da jih ponovno postavijo pod drobnogled. Na analizo v laboratorij so poslali 12 izdelkov. Preverili so njihovo kemijsko in senzorično kakovost ter varnost. Posebno pozornost so namenili tudi označevanju.

Žeja je lahko past: Pazite na higieno plastenk!
Poleti, ko temperature presežejo 30 stopinj, se pogosto niti ne zavedamo, koliko tekočine telo izgubi zaradi močnega znojenja. Priporočljivo je pitje veliko tekočine, torej da imamo pijačo vedno pri roki, a se je treba zavedati pomena higiene: plastenke in steklenice moramo redno menjati oziroma čistiti.

Zaprtost je klic telesa na pomoč
Zaprtost je pogostejša med starejšimi ljudmi; prizadeta je že vsaka tretja ženska in vsak četrti moški.

Zelišča, ki preženejo tegobe menopavze
Na pomoč pri ohranjanju hormonskega ravnovesja vam lahko prijazno priskoči narava.

Oblika trebuščka vzrok za nalaganje maščobnih blazinic?
Kakšen je vaš trebušček? Kvadraten, okrogel ali ovalen? Poglejte se v ogledalo in ugotovite, kaj bi bil lahko morebiten vzrok za nalaganje maščobnih blazinic na trebuh.

Kako poskrbeti za zdrave možgane?
Vsi poznamo rek – zdrav duh v zdravem telesu. A na naš najpomembnejši organ, ki predstavlja tako eno kot drugo, pri načrtovanju zdravega življenja niti pomislimo ne. Seveda, to so možgani. Njihovo zdravje in optimalno delovanje sta osnova za vse drugo, kar se z našim telesom in dušo dogaja.

Ste omotični in zjutraj komaj vstanete? To je lahko vzrok!
Če vam je kar naprej vroče, ste omotični in zjutraj komaj vstanete, se je v vašem organizmu morda porušilo razmerje elektrolitov. Bolj ko narašča zunanja temperatura, hujše so težave ...

Marelice izboljšujejo prebavo
Slastne marelice so polne hranilnih snovi, zato so zelo koristne za organizem: med drugim pripomorejo k zdravi prebavi in zdravju oči ter zmanjšajo tveganje bolezni srca.

Teh jedi ne smete nikoli pogrevati
Kljub praktičnosti pa obstajajo živila, ki jih je najbolje jesti samo sveže pripravljena, saj lahko segrevanje resno škoduje našemu zdravju. Oglejmo si, katera živila so to.

Če vas stročnice napenjajo, poskusite ta trik
Se zaradi težav z napihnjenostjo izogibate kratkim poletnim majčkam, ozkim oblekicam in kopalkam?

Lasje so ogledalo zdravja
O gostosti in kakovosti las najbolj odločajo genetski dejavniki, vendar lahko tudi s pravilno nego in prehrano vplivamo na to, kakšna pričeska nas krasi.

Trebušna debelost znak, da je s presnovo nekaj narobe
S presnovnim sindromom se ne srečujejo samo sladkorni bolniki. Gre za zapleteno stvar, ki jo je treba obravnavati skupaj z drugimi zdravstvenimi težavami, ne ločeno.

Jasna Kuljaj kot gospa Herta
Jasna Kuljaj je razkrila skrivnost svojega mladostnega videza.

Posledice nepravilnega delovanja ščitnice
Žleza ščitnica med drugim uravnava tudi hitrost porabe energije iz hrane. Izračun posledic njenega nepravilnega delovanja je torej preprost: veliko hormonov ščitnice pomeni večje izgorevanje kalorij ali z drugimi besedami »prirojeno vitkost«.

Kdaj je koža suha in kdaj dehidrirana?
Vas kdaj koža močno srbi ali imate občutek, da vas neprijetno zateguje? Opažate, da je postala pusta, brez pravega sijaja ali da hitro pordeči? To skupaj z luščenjem kože kaže, da je koža lahko dehidrirana ali zgolj suha.

Nenadzorovan krvni tlak vodi do odpovedi srca
Naslednje navade naj bi skoraj z gotovostjo držale, saj so jih povzeli najboljši kardiologi na svetu, verjamemo pa tudi, da vam bo katera rešitev prišla prav.

Zlati nasveti za zdrave lase v poletnih dneh
Za nego las je ključno upoštevati pomembne dejavnike, ki vplivajo na njihovo zdravje, vitalnost in lepoto.

Zakaj so višnje tako zdrave?
Te dni so dozorele tudi temno rdeče višnje, ki so nepogrešljiva poslastica, še posebno v kompotih, mnogi pa jih kljub kislosti radi zobajo sveže. Naj omenimo, da so odličen vir vitaminov in vlaknin.

Vodno krešo bi morali jesti skoraj vsak dan
Ali ste vedeli, da vodna kreša vsebuje več železa kot špinača in več vitamina C kot limona in pomaranča skupaj? Med drugim pa ima tako visoko hranilno in energijsko vrednost, da jo lahko zamenjamo za meso!

Paradižnik - vir vitaminov, mineralov in antioksidantov
Paradižnik, še zmeraj sadež, in ne zelenjava, pripomore k zdravju srca, preprečuje rakava obolenja ter nas bogati s številnimi vitamini, minerali in antioksidanti. Poskrbite, da bo redno na vašem jedilniku.