Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

5 zdravih živil, ki jih morate jesti spomladi


njena.si / V.M.
8. 3. 2025, 07.30
Posodobljeno
07:50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Narava se prebuja, napočil pa je tudi čas za razstrupljanje in novo energijo! Katera spomladanska superživila vam lahko pomagajo do boljšega počutja?

Profimedia
Privoščite si regratovo solato.

Po dolgi zimi se narava prebuja – in enako velja za naše telo. Čas je, da mu pomagamo s svežo, sezonsko hrano, ki razstruplja, krepi imunski sistem in nas napolni z energijo. Spomladanska zelenjava ni le bogata s hranili, ampak tudi s simboliko novega začetka. Sestavili smo seznam petih živil, ki jih preprosto moraš vključiti v svoj jedilnik v tem času. Med njimi so priljubljeni spomladanski klasiki in morda kakšno presenečenje, ki vas bo navdušilo.

Regrat

Imate radi regrat? Potem pa si ga le privoščite, saj je zelo zdrav. Vsebuje namreč vitamine A, B in C, minerale, veliko kalija, flavonoide, fenolno kislino, sterole, fruktozo, inulin in kumarine. Uživanje regrata ima na telo številne blagodejne učinke, pomaga denimo pri motnjah v delovanju ledvic, pri težavah z mehurjem, pospešuje raztapljanje žolčnih kamnov, krepi delovanje jeter in še in še.

Regratovi listi in korenina vsebujejo grenčino, ki kot močan diuretik pospešuje pretok krvi skozi ledvice, poveča količino seča in pomaga pri izločanju ledvičnega peska. Odvaja namreč vodo, ki se v organizmu nahaja zaradi motnje delovanja ledvic.

Špinača

Špinača nas na vrtu čaka med prvo zelenjavo, ki jo lahko nabiramo spomladi, in prav tako med zadnjo, ki jo nabiramo že skoraj v poznih zimskih mesecih. Velja za izjemno zdravo živilo, polno pomembnih vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Špinača je poleg omenjenega vitamina K bogata tudi z betakarotenom (provitaminom A), vsebuje veliko luteina in zeaksantina, ki sta pomembna za zdravje oči. Ne pozabimo, da je špinača tudi odličen vir vlaknin. Kot zanimivost naj omenimo še, da naj bi tri skodelice špinače vsebovale približno 18 miligramov železa, kar je več, kot ga je v 85-gramskem zrezku. Zato že z eno solato, ki ima za osnovo špinačo, dnevno zaužijemo priporočljivo količino železa.

profimedia
Špinača velja za izjemno zdravo živilo, polno pomembnih vitaminov in mineralov ter antioksidantov.

Čemaž

Čemaž je zdravilna rastlina, katere krog nabiralcev je iz leta v leto večji. Priljubljen gozdni česen se namreč ponaša z učinkovinami, ki na celotni organizem delujejo razstrupljevalno, znižujejo pa tudi raven krvnega tlaka in holesterola. In kakšne so še njegove dobrobiti? Čemažev sok denimo celi težke rane, primeren pa je tudi za izpiranje pri belem toku. Znotraj telesa preprečuje poapnenje žil, zmanjšuje slab holesterol, čisti jetra in – ker je bogat z žveplom – odstranjuje parazite iz črevesja ter sluz iz pljuč. Čemaž je bogat tudi z vitaminom C. Lahko ga zmešamo s hrenom, dodamo nekaj smetane ali skute, nekaj zrnc soli, prelijemo z olivnim oljem in pokapamo z limoninim sokom.

Izvolite recept za fantastičen čemažev sok za razstrupljanje organizma. Kliknite TUKAJ.

Redkvice

Redkvice spadajo med zelo stare kulturne rastline in že od nekdaj veljajo za zelo cenjeno živilo. Ta slastna zelenjava vsebuje veliko kalija, ki ugodno vpliva na delovanje ledvic. Prav tako redkvica pospešuje izločanje škodljivih snovi in v telesu deluje kot blag diuretik. Izjemno cenjena je zaradi eteričnih olj in žveplovih spojin, ki imajo čistilno in protivnetno delovanje, pripisujejo pa ji celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka. V redkvici najdemo tudi vitamin C, kalcij, fosfor, železo in natrij. Redkev je nepogrešljiva pri ljudeh, ki imajo težave z leno prebavo, saj jo bo hitro vrnila v stare dobre tirnice. Izboljšala bo tek, prav tako razkužila sluznico želodca in črevesja. Odlična je pri težavah z zaprtostjo, blagodejno deluje na sluznico dihal in redčenje sluzi v času prehlada. V krasno pomoč je tudi pri močnejšem kašlju, bronhitisu ali astmi. Kot že omenjeno, blagodejno deluje na jetra, številni pa jo priporočajo celo pri revmatičnih obolenjih.

Vas zanima, kako shujšati z redkvicami? Kliknite TUKAJ.

Shutterstock
Redkvice vsebujejo veliko kalija, ki ugodno vpliva na delovanje ledvic.

Šparglji

Gredo tudi vam v slast šparglji? Kar privoščite si jih, saj so zelo okusni in zdravi. Vsebujejo namreč veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, ki pozitivno vplivajo na odpornost, znižujejo koncentracijo slabega holesterola, zaradi nizke vsebnosti natrija in vsebnosti rutina pa so priporočljivi tudi za ljudi s povišanim krvnim tlakom. Ker so lahko prebavljivi in vsebujejo malo kalorij, veljajo za priljubljeno vrtnino številnih diet.

Kaj natanko se skriva v hranljivih poganjkih? Cenjena pomladna zelenjava vsebuje dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan in železo. Mineralom se pridružuje paleta vitaminov in sicer vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Poleg navedenih hranilnih snovi se v beluših nahaja še tirozin, asparagin, arginin, fenilalanin, valin, purin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jantarna in jabolčna kislina.

Kaj se zgodi, ko pojeste šparglje? Kliknite TUKAJ.

Pixabay
Šparglji so lahko prebavljivi in vsebujejo malo kalorij.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.