Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zakaj so vlaknine pomembne?


V.S.
20. 4. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Povprečen odrasel bi morala na dan zaužiti približno 30 g prehranskih vlaknin.

Profimedia
Korenje in krompir

Vlaknine so nepogrešljive za dobro prebavo in splošno dobro počutje. Vlaknin naše telo ne more prebaviti, zato sO brez kalorične vrednosti. Nahajajo se samo v živilih rastlinskega izvora. Delimo jih na topne in netopne. Topne vlaknine so topne v vodi, v našem črevesju tvorijo gel, ki naredi črevesno vsebino bolj viskozno. Same vlaknine pa so tudi hrana različnim črevesnim bakterijam. Hrana bogata z vlakninami nas nasiti za dlje časa in povzroči manjši dvig krvnega sladkorja.

Vsebnost vlaknin v rastlinah se razlikuje; srednje velika hruška ali polovica avokada ima 6 g vlaknin, povprečno pa sadje vsebuje približno 3 g vlaknin na 100 g sadeža. Bogata z vlakninami so tudi nepredelana oz. polnozrnata žita (približno 10 g/100 g), stročnice (4-8 g/100 g kuhanih), listnata zelenjava (2,5-3,5 g/100 g).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.