
Zakaj so vlaknine pomembne?
Povprečen odrasel bi morala na dan zaužiti približno 30 g prehranskih vlaknin.

Vlaknine so nepogrešljive za dobro prebavo in splošno dobro počutje. Vlaknin naše telo ne more prebaviti, zato sO brez kalorične vrednosti. Nahajajo se samo v živilih rastlinskega izvora. Delimo jih na topne in netopne. Topne vlaknine so topne v vodi, v našem črevesju tvorijo gel, ki naredi črevesno vsebino bolj viskozno. Same vlaknine pa so tudi hrana različnim črevesnim bakterijam. Hrana bogata z vlakninami nas nasiti za dlje časa in povzroči manjši dvig krvnega sladkorja.
Vsebnost vlaknin v rastlinah se razlikuje; srednje velika hruška ali polovica avokada ima 6 g vlaknin, povprečno pa sadje vsebuje približno 3 g vlaknin na 100 g sadeža. Bogata z vlakninami so tudi nepredelana oz. polnozrnata žita (približno 10 g/100 g), stročnice (4-8 g/100 g kuhanih), listnata zelenjava (2,5-3,5 g/100 g).
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti