10 užitnih cvetlic, ki jih lahko vključimo v prehrano
Od vrta do kulinarike so prav rože lahko paša za oči in posebno razvajanje za brbončice.

Cvetlice niso le lepo okrasje v naših vazah, ampak tudi na krožnikih, ki jih prijetno popestrijo in naredijo očem še bolj privlačne, po njihovi zaslugi pa jedi postanejo še bolj zanimivih okusov in jo privzdignejo na raven pravih domačih kulinaričnih masterchefov. Prav vrhunski kuharji namreč vse pogosteje v svoje menije vključujejo zanimive cvetlice, od katerih nekatere koristijo tudi vašemu zdravju! Seveda pa je ključno, da izberemo neškropljene rastline, po možnosti vzgojene na domačem vrtu. Ste pripravljeni, da se izkažete in presenetite svoje naslednje goste?
Mačeha
Zanje bi lahko dejali, da so tako lepe na pogled kot okusne za uživanje. V kulinarike svoje mesto najpogosteje najdejo v različnih pecivih in tortah, saj imajo rahel in svež cvetlični okus. Priporoča se da jih, kadar jih dodajamo sladicam, pred uporabo tudi nekoliko posladkamo z izbranim sladilom, saj tako pridobijo na intenzivnosti okusa. Če jih drobno sesekljate, bodo odlična kombinacija k poletni solati ali domači, sočni zelenjavni rižoti pa tudi k palačinkam in celo rogljičkom.
Preberite tudi:
- Zakaj bi morali paradižnik jesti (skoraj) vsak dan?
- 7 naravnih metod za čiščenje telesa in uma
- 3 živila, za katera sploh ne veste, da škodijo ledvicam
Sivka
Vijolična krasotica, ki raste tudi na številnih naših vrtovih, že s svojim vonjem deluje pomirjujoče in tudi v kulinariki je zelo aromatična. Vključujejo jo v pekovske izdelke, kjer cvetove vmešajo v testo, iz nje lahko pripravite liker ali domači sirup, najbolje se poda k sladkim in slanim jedem, k cirusom, jagodičju, čokoladi ... Čudovitega okusa so tudi limonini kolački s sivkino glazuro ali sivkin sladoled. Služi nam lahko tudi kot posušena mešanica začimb, pri čemer jih družbo lahko delajo rožmarin, žajbelj ali timijan. Previdni moramo biti zgolj pri njeni uporabi, saj je že majhna količina zelo aromatična.

Kapucinka
Je slanega okusa, celo malce pikantnega okusa, zato spominja na poper ali redkvice. Njene cvetove lahko uživamo tako kuhane kot surove, saj so zelo mehki. Prav zato je najboljša v kombinaciji solat ali vmešana v maslo za sendviče, zmiksate pa jo lahko tudi v okusen pesto. Celo semena lahko vlagate in uporabljate kot nadomestek za kapre! Je tudi zelo hranljiva in vsebuje minerale in spojine, ki imajo protivnetni učinek.

Kamilica
Če je kamilični čaj klasika, katerega blagodejne pomirjevalne učinke poznamo vsi, pa marsikdo ne ve, da je ta lepa cvetlica, ki spominja na marjetico, odlična ko pripravljamo smutije in sladice kot je pomarančno kamilična torta. Čeprav je rahlo sladkega okusa, jo uporabljajo tudi k različnim kuhanim jedem. Tudi sicer je v večini receptov cvetove za bolj poln okus potrebno predhodno skuhati.
Hibiskus
Obstaja na stotine sort hibiskusa, v kulinariki pa svoje mesto najde sorta znana kot roselle. Cvetovi so veliki in vključujejo rdečo, belo rumeno in roza odtenke, uporabljajo pa se za čaje, omake, marmelado, solate in torte. Hibiskus deluje tudi zdravilno, saj znižuje krvi tlak in uravnava raven holesterola. Jedem daje nekoliko kiselkast okus, predvsem ledeni čaj z ledom pa je posebej osvežujoč v vročih poletnih dneh.

Vrtnica
Kraljica med rožami – vrtnica – je kraljica tudi v kulinariki. Poznamo več kot 150 vrst, prav vse pa so tudi užitne, a s to razliko, da so različnega okusa. Prepleta se aromatičnost in rahlo sladek okus. Pri tem so užitni zgolj cvetni listi. Jedem jih lahko dodate tudi surove, ko gred denimo za sadne ali zelenjavne solate, ali pa jih posušite in dodate granoli za jutranji hranljiv zajtrk. Marsikdo jih zaradi okusa in barve rad doda tudi v marmelade, nekatere raziskave pa kažejo da naj bi cvetovi vrtnice pri uživanju zmanjševali tudi stres in spodbudili sproščanje. Če namesto pravih cvetnih listov vrtnic uporabljate rožno vodo, jo uporabljajte zmerno.

Cvetovi buč
Poletne buče so vsestranske, a le redko izkoristimo tudi njihove čudovite rumeno oranžne cvetove. Škoda. Naslednjič jih ne zavrzite! Jeste lahko surove ali pa jih sesekljate in dodate solatam. Ker so veliki in kompaktni so odlični za to, da jih nadevate s svežim zeliščnim mehkim sirom in jih nato ocvrete. Tako dobite zdrav prigrizek, ki spominja na čips in je za povrhu še čudovitega izgleda.
Boraga
Boraga je bolj znana kot zvezdnata rastlina, na kar spominja s svojo obliko cvetov. Užitni so tako listi kot cvetovi, njihov okus, ki je rahlo sladek, pa bi lahko primerjali z okusom kumar in medu. Dodajamo jih lahko k juham, omakam in testeninam, pa tudi rižotam ali jih postrežemo celo kot samostojno zelenjavno prilogo. Očarljivi modri cvetovi so čudoviti v limonadi in koktajlih, kot je gin tonik. Nekateri pravijo, da jim prav boraga blaži tudi kašelj in boleče grlo.

Begonija
Cvetni listi gomoljaste begonije imajo okus po citrusih, zato so osvežilni in raklo kisli, hkrati pa po hrustljavosti spominjajo na kumare. Vsebujejo vitamin C in antioksidante, najbolje pa se obnesejo v kombinaciji s sladkimi jedmi kot so torte in koktajli, pa tudi v osvežilnih juhah, solatah in sendvičih.

Ognjič
Ognjič, ki je v osnovi znan kot vsestransko zdravilo, je prisoten tudi v svetu kulinarike. Ima rahlo poprast okus, zanimivost pa je ta, da njegovi listi dajejo hrano ne le okus ampak tudi pridih zlate barve. Nekoč so ga imenovalicelo žafran za reveže. Uporabite ga lahko v sirupih, jedeh z jajci, za solate in v sladicah, rižoti, poznamo pa tudi ognjičevo maslo, ki je čudovito aromatično.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se