Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

3 živila, za katera sploh ne veste, da škodijo ledvicam


Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 5. 2025, 09.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ali ste vedeli, da ledvice vsak dan trdo delajo, da uravnotežijo tekočine, minerale in soli v telesu? Pri tem jim lahko pomagajo nekatera živila.

ledvice
Profimedia
Strokovnjaki so pojasnili, katera živila so najbolj škodljiva in katera najbolj zdrava za ledvice.

Ledvice imajo v našem telesu izjemno pomembno vlogo, saj vsako minuto filtrirajo pol skodelice krvi. Vsaka ledvica vsebuje približno milijon nefronov, posebnih filtrov, ki pomagajo pri odstranjevanju odpadkov iz krvi. Zato se raje prepričajte, da so v optimalnem stanju!

Zato je ključnega pomena, da ugotovite, kaj lahko povzroči bolezni ledvic in kako jih preprečiti. Strokovnjaki so pojasnili, katera živila so najbolj škodljiva in katera najbolj zdrava za ledvice, poroča portal Andree Raicu. Katera hrana je najslabša za ledvice?

1. Kisli sokovi

Temni kisli sokovi so še posebej bogati z umetnim fosforjem. Fosfor je mineral, potreben za močne kosti. Praviloma zdrave ledvice zlahka izločijo odvečni fosfor iz telesa, ob težavah z ledvicami, bodo ti sokovi te še otežili. Da to preprečite, se jim je bolje izogniti.

Preberite tudi:

2. Predelana ali hitra hrana

Polpripravljena živila, kot so klobase ali zamrznjeni izdelki, ki jih uživamo samo pogreta, navadno vsebujejo veliko soli in sladkorja. Enako velja za hamburgerje in krompirček. Prekomerno uživanje soli lahko vodi do visokega krvnega tlaka in poslabšanja bolezni ledvic. Za ohranjanje zdravja ledvic je odločilno zmanjšanje vnosa soli. Prekomerno uživanje sladkorja in predelane hrane lahko prispeva k sladkorni bolezni in debelosti, glavnima dejavnikoma tveganja za bolezni ledvic.

3. Rdeče meso

Prekomerno uživanje rdečega mesa (predvsem če je predelano) lahko poveča raven sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin obremeni ledvice, saj te beljakovine proizvajajo visoko raven kisline v krvi, ki jo morajo ledvice izločiti.

obrok, meso, zelenjava
profimedia
Rdeče meso je na vrhu seznama beljakovin živalskega izvora, ki obremenjujejo ledvice.

Katera živila so dobra za ledvice?

Temnozelena listnata zelenjava

Temnozeleni listi so močan vir antioksidantov, vitaminov C, E in K ter mineralov (kalcija, magnezija, kalija in železa), zaradi česar so odlični za preprečevanje bolezni ledvic. Ta zelenjava je koristna za preprečevanje vnetij in zaščito pred oksidativnimi poškodbami, ki nastanejo ob preobremenitvi ledvic.

Lan

Visok krvni sladkor lahko povzroči poškodbe ledvic. Zato je sladkorna bolezen tipa 2 povezana s kronično boleznijo ledvic. Vlaknine v lanenih semenih so koristne za vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja, kar je bistvenega pomena za zdravje ledvic.

Ribe

Ribe, bogate z maščobnimi kislinami omega-3, kot sta losos in tun, imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za kronično ledvično bolezen.

935139_ribe-1.jpg
Unsplash
Morske ribe zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomagajo ohranjati zdravje ledvic.

Jajca

Jajca so odličen vir popolnih beljakovin in zagotavljajo esencialne aminokisline, ki podpirajo zdravje mišic in ledvičnega tkiva.

Tofu

Če iščete rastlinske beljakovine za izboljšanje zdravja ledvic, izberite tofu. Meso, ki ima številne prehranske prednosti, ima lahko tudi malo kisline, kar lahko povzroči pritisk na bolj občutljive ledvice. Ker ledvice uravnavajo pH našega telesa in izločajo kisline, so lahko živila, ki podpirajo ta proces, kot je tofu, neverjetno dobra za ledvice.

Česen

Ima močan protivnetni učinek in je koristen pri težavah z visokim krvnim tlakom, kar je pomembno, oboje pa je koristno za delovanje ledvic.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.