3 živila, za katera sploh ne veste, da škodijo ledvicam
Ali ste vedeli, da ledvice vsak dan trdo delajo, da uravnotežijo tekočine, minerale in soli v telesu? Pri tem jim lahko pomagajo nekatera živila.

Ledvice imajo v našem telesu izjemno pomembno vlogo, saj vsako minuto filtrirajo pol skodelice krvi. Vsaka ledvica vsebuje približno milijon nefronov, posebnih filtrov, ki pomagajo pri odstranjevanju odpadkov iz krvi. Zato se raje prepričajte, da so v optimalnem stanju!
Zato je ključnega pomena, da ugotovite, kaj lahko povzroči bolezni ledvic in kako jih preprečiti. Strokovnjaki so pojasnili, katera živila so najbolj škodljiva in katera najbolj zdrava za ledvice, poroča portal Andree Raicu. Katera hrana je najslabša za ledvice?
1. Kisli sokovi
Temni kisli sokovi so še posebej bogati z umetnim fosforjem. Fosfor je mineral, potreben za močne kosti. Praviloma zdrave ledvice zlahka izločijo odvečni fosfor iz telesa, ob težavah z ledvicami, bodo ti sokovi te še otežili. Da to preprečite, se jim je bolje izogniti.
Preberite tudi:
- Vlaknine v lubenici vas bodo nasitile in preprečile prenajedanje
- Če se izogibate ogljikovim hidratom, posegajte po teh vrstah moke
- Superživilo iz morja: koristi in tveganja uživanja ostrig
2. Predelana ali hitra hrana
Polpripravljena živila, kot so klobase ali zamrznjeni izdelki, ki jih uživamo samo pogreta, navadno vsebujejo veliko soli in sladkorja. Enako velja za hamburgerje in krompirček. Prekomerno uživanje soli lahko vodi do visokega krvnega tlaka in poslabšanja bolezni ledvic. Za ohranjanje zdravja ledvic je odločilno zmanjšanje vnosa soli. Prekomerno uživanje sladkorja in predelane hrane lahko prispeva k sladkorni bolezni in debelosti, glavnima dejavnikoma tveganja za bolezni ledvic.
3. Rdeče meso
Prekomerno uživanje rdečega mesa (predvsem če je predelano) lahko poveča raven sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin obremeni ledvice, saj te beljakovine proizvajajo visoko raven kisline v krvi, ki jo morajo ledvice izločiti.

Katera živila so dobra za ledvice?
Temnozelena listnata zelenjava
Temnozeleni listi so močan vir antioksidantov, vitaminov C, E in K ter mineralov (kalcija, magnezija, kalija in železa), zaradi česar so odlični za preprečevanje bolezni ledvic. Ta zelenjava je koristna za preprečevanje vnetij in zaščito pred oksidativnimi poškodbami, ki nastanejo ob preobremenitvi ledvic.
Lan
Visok krvni sladkor lahko povzroči poškodbe ledvic. Zato je sladkorna bolezen tipa 2 povezana s kronično boleznijo ledvic. Vlaknine v lanenih semenih so koristne za vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja, kar je bistvenega pomena za zdravje ledvic.
Ribe
Ribe, bogate z maščobnimi kislinami omega-3, kot sta losos in tun, imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za kronično ledvično bolezen.

Jajca
Jajca so odličen vir popolnih beljakovin in zagotavljajo esencialne aminokisline, ki podpirajo zdravje mišic in ledvičnega tkiva.
Tofu
Če iščete rastlinske beljakovine za izboljšanje zdravja ledvic, izberite tofu. Meso, ki ima številne prehranske prednosti, ima lahko tudi malo kisline, kar lahko povzroči pritisk na bolj občutljive ledvice. Ker ledvice uravnavajo pH našega telesa in izločajo kisline, so lahko živila, ki podpirajo ta proces, kot je tofu, neverjetno dobra za ledvice.
Česen
Ima močan protivnetni učinek in je koristen pri težavah z visokim krvnim tlakom, kar je pomembno, oboje pa je koristno za delovanje ledvic.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se