Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladkor blaži hormonske spremembe


Marijana Mandić/Maja
2. 5. 2019, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Z leti uživanja preveč sladkarij in bele moke se poškoduje tudi žleza ščitnica.

čokolada.jpg
Profimedia

Sladkor dviguje raven hormona inzulina, ki skladišči maščobo oziroma preprečuje, da bi se uspešno, hitro presnavljala. Študije so celo pokazale, da se z meseci ali celo z leti uživanja preveč sladkarij in bele moke poškoduje tudi žleza ščitnica, kar presnovo le še bolj upočasni, predvsem tisto na trebuhu. Ali to pomeni, da se je treba odpovedati prav vsaki sladki pregrehi? Še zdaleč ne! Pravzaprav je dovoljeno celih 200 kalorij dnevno zaužiti iz nečesa mamljivo sladkega. Kako je to mogoče? »Če si ničesar ne privoščimo, kar za ženske pomeni predvsem sladko, se nam to kaj kmalu povrne z volčjo, čustveno lakoto, ko se 'nabašemo' za vse nazaj,« svari tudi dr. Lidly Heather in še dodaja, »prav za ženske po 50. letu se je izkazalo, da najhitreje in brez najmanjšega napora shujšajo, če si privoščijo sladke priboljške. Tako je zaradi številnih hormonskih sprememb, ki jih nekaj malega sladkorja na dan celo blaži.«


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.