Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Rabarbara: stebla zdrava, listi strupeni


Vesna M
22. 5. 2019, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Imate radi rabarbaro? Kar privoščite si jo, pazite le, da se na vašem krožniku ne bodo znašli tudi listi!

rabarbara
Dreamstime
rabarbara

Rabarbara je nekoč veljala za hrano revežev, danes pa je cenjena zelenjava, s pomočjo katere lahko izboljšamo naše zdravje. Vsebuje namreč antioksidante in antrakinone, ki naj bi celo zavirala rakava obolenja. Stebla, ki jih mnogi uvrščajo kar med sadje, s slastjo uživajo tudi tisti, ki želijo uravnati telesno težo. Rabarbara je namreč nizkokalorična azijska zelenjava, ki odločno vpliva na prebavo in velja za učinkovito naravno odvajalo.

rabarbara pixabay 3.jpg
Pixabay
Ste vedeli, da 100 g rabarbare vsebuje zgolj 13 kalorij?

Zakaj je rabarbara tako zdrava?


Rabarbara se ponaša s pravo zakladnico zdravja, vsebuje namreč veliko kalcija, kalija in vitamine A, B3, B5, B12 ter C. Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri hitrejšem delovanju metabolizma, njene dragocene učinkovine pa nadvse blagodejno učinkujejo naše zdravje.

Pomaga namreč pri zaprtju, sodeluje pri obnovi kosti, zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, znižuje holesterol, znižuje visok krni pritisk, pomaga pri vročičnem oblivanju v menopavzi, deluje protivnetno in se ponaša z antibakterijskimi lastnostmi.



A previdno, listi rabarbare so bogati z oksalati,  ki v kombinaciji z drugimi toksini, ki se nahajajo v listih, vodijo v težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev. Oksalati so namreč snovi, ki tvorijo kristale, ki poškodujejo ledvice.

rabarbara pixabay.jpg
Pixabay
Rabarbaro zaradi načina uživanja mnogi uvrščajo med sadje.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.