Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Mala šola žit


Mira Ćirović
19. 5. 2016, 16.33
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Prehranska piramida zdravega prehranjevanja še vedno priporoča največji dnevni vnos živil iz skupine žit, testenin in krompirja. Preverite, s katerimi žiti si poleg pšenice, koruze in riža še lahko popestrite jedilnik. Razdelili smo jih na tiste z in tiste brez glutena.

Thinkstock

Gluten je tista snov, ki daje kruhu raztegljivost in ovsenim kosmičem lepljivost. Je beljakovinska snov oziroma protein, ki je v pšenici, sestavljen pa je v glavnem iz gluteninov in gliadinov. Slednji predstavljajo tveganje za vse, ki so alergični na gluten. Če nimate težav z glutenom, potem lahko brezskrbno uživate v naslednjih žitih.

Bulgur. Ima veliko manj kalorij kot riž, a je bogat vir beljakovin, vitamina B, mineralov in vlaknin. Prav zaradi zadnjih je odličen za prebavo. Je dober vir mangana, ki pomaga pri strjevanju krvi in gradnji kosti ter deluje pri presnovi sladkorja in proti vnetjem. Bulgur je hitro pripravljeno živilo, včasih kuhanje niti ni potrebno. Kuhamo ga približno 15 minut in nato pustimo, da se še nekaj časa namaka. V sredozemski kuhinji se uporablja podobno kot riž. Odlično nadomesti tudi testenine, zaradi velike vsebnosti beljakovin pa tudi meso.

Ječmen. Prenaša precej ostrejše podnebne razmere kot pšenica. Ječmen v primerjavi s pšeničnim zrnjem vsebuje nekaj manj beljakovin in nekaj več maščob. Ječmenovo moko običajno v manjši količini dodajajo pšenični, sicer pa ječmen uporabljajo za pripravo piva, kvasa, slada in sladnega izvlečka, praženega pa kot nadomestek kave.

Kamut. Je starodavna pšenica z veliko vsebnostjo beljakovin in mineralov. Izboljšuje prebavo, saj je lahko prebavljiv in bogat s hranili. Telo napolni z energijo in ga varuje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice. Vsebuje veliko selena. Je malo slajši od pšenice, iz njega pa lahko pripravimo enolončnice, kamutove kaše, deserte z medom in sojinim mlekom ter dodatkom svežega ali suhega sadja.

Več v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.