Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kateri kruh ne redi?


D. B.
14. 10. 2016, 21.26
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Kruh - namesto belega raje izberite takšnega iz polnovrednih žit.

kruh.jpg
Pixabay

Če se kruhu ne morete upreti, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ste pri izbiri kruha pozorni predvsem na glikemični indeks živila. Gre za lastnost, ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja. 

Če na primer zaužijemo hrano, ki ima visok glikemični indeks, to pomeni, da se na račun hitrega povečanja deleža krvnega sladkorja, hitro zviša tudi nivo inzulina v našem organizmu. Te spremembe pa so krive, da se borite z napadi lakote in z odvečnimi maščobami. Inzulin je namreč hormon, ki iz krvi odstrani odvečni sladkor in ga velikokrat pretvori v maščobne obloge. Vse to pa se dogaja na račun ene same sestavine, ki se skriva v kruhu in to je bela moka.

Poleg tega kruh nekaterim povzroča napihnjenosti in bolečine v črevesju. Za te simptome je lahko kriv gluten, ki je kompleksna rastlinska beljakovina, prisotna v večini žit in poskrbi, da bel kruh dobi tiste značilne lastnosti kot so prožnost, tekstura in oblika, na naše telo pa praktično nima pozitivnega učinka.

Na kaj je torej dobro biti pozoren?

Da kruh ne vsebuje bele pšenične moke, ampak je pripravljen izključno iz polnovrednih žit. To pomeni, da bo glikemični indeks nižji. Poleg tega je pomembna tudi sama hranilna vrednost živila. Že to, da bo kruh pripravljen izključno iz polnovrednih žit pomeni, da bo hranilna vrednost bistveno boljša. Nenazadnje pa priporočamo tistim, ki imajo težave s počutjem, da za spremembo izberejo kruh, ki ne vsebuje glutena.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.