Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kakšna je prehranska vrednost špargljev?


Š. K.
6. 4. 2016, 21.25
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Vas zanima, kaj vse vsebujejo?

Šparglje so sprva uživali zaradi njihovih zdravilnih učinkov in ne toliko zaradi kulinaričnih kvalitet.

Imajo zelo nizko energijsko vrednost, pri tem pa veliko vitaminov - predvsem vitamina C, ki ga je največ v vršičku, del vitaminov skupine B (B2, B6, holin, folna kislina), betakaroten (predstopnja vitamina A), v sledovih tudi vitamin E in K. Bogati so tudi z minerali, saj vsebujejo dušik, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, malo natrija, pa tudi železo, cink, baker, mangan, fluor, jod.

Ne smemo pozabiti tudi na prehranske vlaknine, ki ugodno delujejo na prebavo ter na asparagin in eterična olja, ki spodbujajo delovanje ledvic.

Zeleni šparglji so bolj bogati predvsem z vitaminom C in karoteni, vsebujejo pa manj asparagina.

Opozorilo pri uživanju špargljev velja predvsem bolnikom, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in obolenjem sečil ter tistim s povečano vsebnostjo sečne kisline, saj lahko izzovejo napad gihta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.