Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

FOTO: Kako izvirno porabiti posušeno sivko?


V. M.
22. 6. 2017, 14.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Imate doma sivko, pa ne veste, kako bi se poigrali z modro vijoličnimi klasi? Za vas imamo nekaj simpatičnih idej!

7dbc032e410b1d5f2b91a3a6304a7752.jpg
Pinterest
sivka dekor.jpg
Pinterest
Simpatične ideje za ustvarjanje iz sivkinih klasov.

Pred vrati je žetev sivke, ki običajno poteka v prvi polovici julija. Če imate tudi vi doma grmičke priljubljene dišavnice, se le lotite rezanja opojnih klasov. Le tako vas bo sivka presenetila s ponovnim cvetenjem. V mesecu avgustu vas bo namreč razveselila dišeča modrina, zato nikar ne dovolite, da lavanda že julija zaključi svoje poslanstvo.

sivka2.jpg
Profimedia
Sivka je odlična izbira za namizno dekoracijo.

Kdaj je torej pravi čas, da porežemo sivkino klasje?

Slednje je odvisno od tega, zakaj bomo sivko uporabili. Če potrebujete cvetove, potem ne bo nič narobe, če je v klasu nekaj cvetov že odprtih, če pa nameravate klasje ohraniti, boste potrebovali lavando v drugi stopnji zrelosti. To je tedaj, ko cvetovi v klasu še niso povsem odprti, morda le eden ali dva.

sivka3.jpg
Profimedia
Sivkino klasje lahko prepletele v preprost, a nadvse očarljiv venček.

Rezanja se lotite na suh poletni dan, primeren bo dopoldanski čas. Klasje zvežite v manjše snope in jih shranite v suh, temen in zračen prostor, kjer se bodo lahko počasi posušili. Nikar jih ne sušite na direktnem soncu, saj bodo sončni žarki obledeli barvo modro vijoličnih cvetov. Sušite jih lahko tako, da šopke obesite za stebla, če pa boste rastlino sušili na ravni podlagi, je ne pozabite podložiti s časopisnim papirjem in jo med sušenjem večkrat obrniti.

Ko bo sivka posušena, se lahko lotite kreativnega ustvarjanja.

Preberite si še: Kaj se zgodi, če sivko namestite na okenske police?

Sivka.jpg
arhiv

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.