Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nevarne bakterije na perutnini se širijo z nepravilnim ravnanjem


V. M.
28. 8. 2017, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Znanstveniki opozarjajo, da sokovi surove perutnine nudijo bakterijam rodu Campylobacter idealne razmere za razmnoževanje. Nepravilno ravnanje s perutnino lahko vodi v nevarne okužbe, zato bi morali vsi dobro poznati osnovne napotke.

Profimedia
Spiranje piščančjega mesa pod tekočo vodo vodi do zastrupitve z bakterijami Campylobacter.

Simptome zastrupitve z bakterijami Campylobacter lahko opazimo dva do pet ni po stiku z bakterijami. Zastrupitev vodi do slabosti, želodčnih težav in bruhanja. V resnejših primerih lahko pride do močne dehidracije, razdražljivega črevesja, pa tudi do reaktivnega artritisa. Resnejše so posledice zastrupitve pri otrocih in starejših ljudeh, saj imajo šibkejši imunski sistem.

Najpogostejša napaka

Še vedno veliko ljudi dela osnovno napako, s katero močno povečajo nevarnost okužbe. Perutninsko meso namreč pred uporabo sperejo pod tekočo vodo. S pranjem mesa ne boste očistili oz. se znebili bakterij. Ravno nasprotno, pod tekočo vodo se bodo bakterije močno razširile, pridejo lahko celo na druge površine v kuhinji!

Profimedia
Piščanjega mesa nikoli ne spirajte z vodo

Kako se znebiti bakterij?

Bakterij se boste seveda rešili s toplotno obdelavo (kuhanje, dušenje, praženje, pečenje), pazite le, da se pred tem ne lotite spiranja mesa. Strokovnjaki iz ameriške raziskovalne univerze Drexel podajajo nasvet, s katerim lahko uničite kar 90 odstotkov bakterij. ''Ko meso prinesete iz trgovine, ga zamrznite. Tako boste učinkovito pomorili mikrobe.''

Preberite si še: Veste, koliko časa perutnina zdrži v hladilniku?


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.