Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Česen in med pozdravita vse


Jej zdravo
7. 2. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zdravilne lastnosti česna in medu so znane ter preizkušene že več tisoč let. Skorajda ni bolezni ali težave, pri kateri ti dve naravni sredstvi ne bi vsaj malo pomagali.

česen in med
Dreamstime
Česen in med

Obe sestavini učinkujeta antioksidativno, protimikrobno, protivnetno in krepita imunski sistem. Pri laboratorijskih poskusih s česnom so ugotovili, učinkovito uničuje številne zelo nevarne bakterije. Glavna učinkovina v česnu je alicin, to je žveplova spojina, ki je kriva za njegov značilni in za večino neprijetni vonj. Vendar pa prav ta učinkovina ubije bakterije že v izdihanem zraku. Česen uničuje viruse, plesni, bakterije, uravnava tlak in krvni sladkor, krepi imunski sistem in učinkuje preventivno proti rakavim obolenjem.

česen2.jpg
Pixabay
Česen suši bradavice.

Če ga združimo z medom, pozitivne učinke obeh še okrepimo. Zelo znan pripravek za dvig odpornosti in tudi kot zdravilo je fermentiran česen v medu. Fermentacija naredi česen lažje prebavljiv in pomaga, da se fitonutrienti in druge učinkovine lažje sprostijo ter so bolj dostopne telesu. Priprava je res preprosta in vam ne bo vzela več kot pet minut. Najzahtevnejše pri tem je dobiti dobre surovine – to sta kakovosten med in domač česen. Če ste pridelali svoj česen na vrtu, seveda uporabite tega, kdor nima te možnosti, naj kupi česen od lokalnega kmeta, ki kmetuje po biodinamični metodi. Prav tako pazljivo naj izbere tudi med.

česen in med
dreamstime
Učinkovita naravna mešanica, ki bo okrepila vaš imunski sistem. Preizkusite jo.

Česen v medu

Sestavine:

2–3 glavice česna

od 250 do 300 g akacijevega ali cvetličnega medu

Priprava:

1. Česen olupimo in malce stremo kar s plosko stranjo noža. Lahko ga tudi zrežemo na lističe ali sesekljamo.

2. Damo ga v kozarec za vlaganje in prelijemo z medom. Zapremo in pustimo namakati vsaj en teden, še bolje pa od tri do štiri tedne.

3. Vsaj enkrat na dan kozarec pretresemo in odpremo pokrovček, da izpustimo pline, ki nastajajo med fermentacijo. Po tem času pripravek shranimo v hladilnik. Obdrži se vsaj pol leta.

Zdaj, sredi zime in najhujše sezone vseh viroz – začnite jemati pripravek takoj. Morda si naredite dva kozarčka, enega začnite uporabljati takoj, pri drugem pa upoštevajte postopek. Pripravek priporočamo vsem: starejšim, bolnim, zdravim, okrevajočim, otrokom ... Ne dajemo pa ga dojenčkom in tistim, ki so alergični na katero izmed sestavin.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.