
Kaj je to kopun? Nuša Derenda ga obožuje ...
Če kdaj prebirate starejše romane in tam piše, da so se na pojedinah basali s kopuni, pa niste vedeli, kaj je to, je sedaj ta skrivnost razkrita ...

V oddaji Kralj svoje kuhinje, ki jo lahko spremljate na TV Veseljak Golica in na Aktual TV, je Ajda Mlakar pojasnila, da je to »obrezan« ali »kastriran« petelin. In v gostilni Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki jo je voditeljica obiskala, so kopuni redno na meniju. Kopuni in krškopoljci, oboji iz proste reje.
Tudi zaradi tega je chef Stefan Ledenčan dal v pečico kopuna in krškopoljca, kopuna kar celega, od krškopoljca pa je vzel samo steak ali T bone. Zraven je postregel gratiniran krompir, narastek iz mlincev in dušeno rdeče zelje. »Ajda je zelo pridna in če bom imel kdaj gnečo, jo bom spet povabil v kuhinjo«, je Stefan pohvalil Ajdo. Natakar Nejc Petan pa je Stefana pohvalil, da je za hece, a če Nejc s heci pretirava, ne dobi malice.
Skrita gostja je bila Nuša Derenda, ki je na okusno pojedino prinesla svojo dobro energijo. Obujala je spomine na leta, ko je nastopala prav v tej gostilni. V njej je tudi pisano opremljena soba z njenim imenom. Tudi kopuna Nuša od nekdaj obožuje. V to gostilno pa vedno rada pride, četudi samo na kavo.
Oddajo Kralj svoje kuhinje si lahko ogledate na Aktual TV vsak ponedeljek ob 18.00, ponovitev v soboto ob 20.00 in prav tako v ponedeljek ob 20.00 na TV Veseljak Golica, ponovitev v nedeljo ob 20.00.
Recept:
za pečenega kopuna
- 1 kopun (ali večji piščanec)
- sol
- poper
- za gratiniran krompir
- 600 g krompirja
- 4 dl sladke smetane
- sol
za narastek iz mlincev
- 300 g mlincev
- 3 jajca
- 4 dl sladke smetane
- ½ gomoljne zelene
- 2 korenčka
- 1 žlica peteršilja
- 1 ščepec timijana
- 2 žlici drobtin
- olje
za dušeno rdeče zelje
- ½ glave rdečega zelja
- 2 jabolki
- 2 rdeči čebuli
- 1 žlička cimeta
- olje
- sol
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti