Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Takole izdelujejo cimetove paličice


V. M.
13. 12. 2024, 20.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Cimet poznamo v obliki prahu in palčk, ki nemalokrat krasijo tudi praznične dekoracije. Kakšen pa je preden je pripravljen za splošno uporabo?

Cimet drevo.jpg
Profimedia
Podskorjo lupijo v rednih časovnih presledkih.

Če bi vam prevezali oči, bi ga nemudoma prepoznali po vonju. Cimet, kakopak, ki nosnice prijetno požgečka in misli ponese v praznični čas, ko si z njim še pogosteje začinimo napitke in jedi. Pa veste, kako ga pridobivamo? Nekoč je cimet veljal za razkošno začimbo, ki je bila tako dragocena, da so jo poklanjali kot najbolj prestižno darilo. Kot poseben poklon je bil namenjen obdarovanju kraljev, posebna čast pa je bila z njim izkazana tudi na najbolj razkošnih porokah. Danes temu ni več tako, saj je v 18. stoletju  postal dostopen širšim množicam.

Na trgovinskih policah večinoma zasledimo kitajski cimet, ki je zgolj sorodnik pravega cimeta in se ne ponaša z okusom in vonjem pravega cimeta. Že res, da ima ostro aromo, a je kvaliteta občutno slabša, zaradi česar je tudi cenejši.

Cimet
Dreamstime
V cimetovem lubju se nahaja eterično olje, ki vsebuje cinnamaldehid

Začimbo pridobivajo iz istoimenskega tropskega drevesa, ki sega do 12 metrov visoko. Na plantažah ga večinoma gojijo v obliki grmov. Paličice, ki jih poznamo, nastajajo iz podskorje, ki jo lupijo z leto do dve starih poganjkov. Po 24 urni fermentaciji se iz njih postrga zunanja plast, notranja pa olupi. Skorjo nato pridelovalci zložijo drugo na drugo, posušijo, sledi pa zvijanje v paličice.

Znanstveniki s cimetom v boj proti svetovni debelosti

kolaz cimet.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.