Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zamrznjena češnjeva sladica


L. M. / revija Bodi zdrava
26. 7. 2024, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tale zamrznjena sladica bo zagotovo razveselila vse vaše male in velike goste za domačo mizo.

Zamrznjena češnjeva sladica.jpg
Shutterstock
Zamrznjena češnjeva sladica

Sestavine

Za skorjo:

175 g sladkorja v prahu

250 g navadne moke + za delovno površino

1 žlička sode bikarbone

2 žlici temnega kakava

50 g masla + za mazanje

2 žlici medu

3 žlice mleka

1 jajce


Za nadev:

približno 300 g češenj + za okras

približno 2 žlici sladkorja v prahu

1–2 žlički koruznega škroba

400 ml smetane za stepanje

750 g polnomastne skute

100 g sladkorja v prahu

3 žlice medu

1 žlička ekstrakta vanilje

3 žlice kakava


Za pik
o na i:

nektarine

meta

užitno cvetje


Priprava:

1. Sladkor v prahu, moko, sodo bikarbono in kakav dajte v skledo in premešajte. Dodajte zmehčano maslo, med, mleko in jajce, zamesite gladko testo in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotno ploščo, debelo približno 5 mm. Testo prenesite v pekač, zgladite robove in ga prebodite z vilicami. Približno 15 minut pecite pri 170 °C.

2. Pečeni biskvit odstranite iz pekača in pustite, da se ohladi, nato pa ga razrežite na posamezne kose, s katerimi obložite dno in stranice približno 25 cm dolgega pekača, obloženega s folijo za živila.

3. Češnje izkoščičite. Za nadev dajte polovico češenj v ponev, dodajte sladkor po okusu in med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zmehčajo in zgostijo. Po potrebi zgostite s škrobom, raztopljenim v malo vode. Pustite, da se ohladi. Medtem stepite smetano, da se zgosti. V skledi zmešajte skuto, sladkor, med in vaniljev ekstrakt. Na koncu v zmes vmešajte pripravljeno stepeno smetano.

4. Obložen pekač napolnite s tretjino mase in enakomerno prekrijte s češnjami ter jih potisnite v maso. Z lopatico ga zgladite in postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Preostanek nadeva razdelite na polovico in v eno polovico vmešajte češnjev pire, v drugo pa kakav. Kremi shranite v hladilniku. Češnjev nadev namažite na nadev v pekaču, zgladite in postavite nazaj v zamrzovalnik, da se strdi. Nazadnje zaključite s plastjo kakava in postavite v zamrzovalnik do naslednjega dne. Naslednji dan pecivo zvrnite iz pekača in okrasite z rezinami nektarin, svežimi češnjami, lističi mete in užitnimi cvetovi. Razrežite in takoj postrezite.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

naslovnica julij 2024.jpg
Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.