Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj ob vstopu v novo leto pijemo penino


K.M.
25. 12. 2021, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Peneče vino ima bogato zgodovino in lahko rečemo, da ob pričakovanju novega leta simbolizira naše razpoloženje, »prekipevajoče« veselje in uživanje v dobrih stvareh. Pok ob odprtju penine, čeprav naj je ne bi odpirali na tak način, simbolno predstavlja tudi nekakšno prelomnico.

Penina
Promocijski material
Penina

Začetki tradicije pitja penečih vin segajo v 16. stoletje; najprej so veljala za prestiž aristokracije, in tudi ko se je v 18. stoletju potrošnja penine povečala, so jo še vedno povezovali s posebnimi priložnostmi. Še vedno je bila simbol visoke družbe in steklenice penin so bile sleherniku še dolgonedostopne. O neposredni povezavi penine s praznovanjem novega leta naj bi pričal šele dogodek iz leta 1937, ko so na eni izmed zabav v francoski kavarni v New Yorku stregli zgolj peneče vino, na voljo je bilo kar 200 različnih vrst. Tudi danes penino najpogosteje pijemona silvestrovo in drugih praznovanjih oziroma slovesnih priložnostih. Največkrat jo odpremo tako, da zamašek odleti ob glasnem poku, kar v prazničnem vzdušju vsekakor dobro dene,a je tak način odpiranja napačen, saj se ob hitri spremembi tlaka v steklenici in penjenju izgubijo mehurčki. Ob nazdravljanju tudi ne smemo trkati s kozarci, saj tako vino »vznemirimo« in prekinemo tok mehurčkov; torej gesto raje samo nakažimo.

Je penina kakovostna? 

Morda do zdaj niste pomislili, kako pomembno vlogo imajo pri kakovosti penine mehurčki. Če so drobni, številni in dolgotrajni, smo lahko prepričani, da pijemo dobro penino. Pomembno je tudi, da se mehurčki vrtinčijo z dna proti vrhu, in ne zgolj ob robovih. Za opazovanje seveda potrebujemo prave kozarce, najboljši so v obliki tulipana. Opazujemo tudi peno, ta mora ob nalivanju hitro splahneti,sicer pijemo vino slabše kakovosti. Ne glede na kakovost penine pa je pomembno, da je, ko jo postrežete, primerno ohlajena, in sicer na temperaturo od 4 do 8 stopinj Celzija. Odprto steklenico postavite v posodo, napolnjeno z mrzlo vodo in ledom. Sicer pa je odprto penino dobro kmalu popiti do konca.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.