Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Specite si pravi polnozrnati kruh


Revija Liza Maja
4. 2. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zapomnite si, da ni vsak polnozrnati kruh tudi v resnici tak. Pravi vsebuje najmanj 90 odstotkov polnozrnate moke ali drobljenec. Velikokrat pa se v njem znajde pretežno bela moka, ki jo obarvajo z maltozo.

ogljikovi-hidrati
profimedia
ogljikovi hidrati

Za dve štruci potrebujete:

  • 1 kocko kvasa
  • 60 ml mlačne vode
  • 500 g polnozrnate pšenične moke
  • 500 g pirine moke1
  • pest bučnih semen
  • 1 pest lanenih semen
  • 1 žlico morske soli

Postopek priprave:

1. Kvas stopite v vodi. V drugi skledi zmešajte preostale sestavine, prilijte kvašeno mešanico in testo od zunaj navznoter gnetite približno 10 minut.

2. Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in testo pustite vzhajati približno 20 minut.

3. Testo vnovič gnetite 10 minut. Oblikujte dve štruci in ju po diagonali večkrat zarežite. Štruci položite v pekač in ju pustite počivati še 15 minut.

4. Pečico segrejte na 240 stopinj. Pekač potisnite v pečico, podenj pa postavite skodelico z vodo. Kruh približno 20 minut pecite pri 230 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in kruh pecite še približno 30 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.