Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Specite si pravi polnozrnati kruh


Revija Liza Maja
4. 2. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zapomnite si, da ni vsak polnozrnati kruh tudi v resnici tak. Pravi vsebuje najmanj 90 odstotkov polnozrnate moke ali drobljenec. Velikokrat pa se v njem znajde pretežno bela moka, ki jo obarvajo z maltozo.

ogljikovi-hidrati
profimedia
ogljikovi hidrati

Za dve štruci potrebujete:

  • 1 kocko kvasa
  • 60 ml mlačne vode
  • 500 g polnozrnate pšenične moke
  • 500 g pirine moke1
  • pest bučnih semen
  • 1 pest lanenih semen
  • 1 žlico morske soli

Postopek priprave:

1. Kvas stopite v vodi. V drugi skledi zmešajte preostale sestavine, prilijte kvašeno mešanico in testo od zunaj navznoter gnetite približno 10 minut.

2. Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in testo pustite vzhajati približno 20 minut.

3. Testo vnovič gnetite 10 minut. Oblikujte dve štruci in ju po diagonali večkrat zarežite. Štruci položite v pekač in ju pustite počivati še 15 minut.

4. Pečico segrejte na 240 stopinj. Pekač potisnite v pečico, podenj pa postavite skodelico z vodo. Kruh približno 20 minut pecite pri 230 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in kruh pecite še približno 30 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.