Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznična peka: Že poznate sladke njoke


Revija Maja
6. 12. 2020, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Predstavljamo vam recept, ki bo zagotovo navdušil.

sladki njoki.jpg
arhiv revije Liza Maja

Čas priprave: 80 minut

Sestavine: 

100 g margarine


250 ml ovsenega mleka
100 g sladkorja
1 ščepec soli
45 g prazničnih začimb
2 jajci
1 kocka kvasa
600 g moke
olje za cvrtje
sladkor v prahu za posip

Priprava:

1. Margarino segrejemo, da se stopi. Dodamo ovseno mleko, sladkor, sol, začimbe za piškote, jajci in vse stepemo v mešalniku. Kvas nadrobimo in vmešamo v testo.
2. V jajčno maso stresemo 580 g moke in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo in na toplem pustimo počivati pol ure.
3. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in narežemo na trakove. Položimo jih na pomokano leseno desko, pokrijemo in pustimo 20 minut počivati. Potem trakove narežemo na 1 do 2 cm kratke koščke.
4. V posodi segrejemo olje in ocvremo piškote. Pečene odlagamo na kuhinjsko papirnato brisačo in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet:

Začimbno mešanico za praznične piškote pripravimo tako, da zmešamo 8 delov cimeta, 2 dela muškatnega oreščka, 2 dela mletih nageljnovih žbic, 1 del ingverja v prahu, 1 del metega kardamoma, 1 del belega popra. Mešanico lahko shranimo v steklenem kozarcu in uporabimo tudi pri pripravi divjačine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.