Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popoln veganski obrok brez glutena


K.M.
21. 11. 2018, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Chole biryani riž in čičerka, barvita indijska jed, z značilnimi dišečimi začimbami ...

chole biryani.JPG
Promocijski material
Chole Biryani

Sestavine:


100 g čičerke
100 g riža
100 ml vode
2 cela kardamoma
košček cimeta
2 klinčka
sol
žlica olja
žlička cele kumine
večja čebula
pol svežega zelenega čilija
2 stroka česna
košček ingverja
paradižnik
pol žličke kurkume
pol žličke mletega koriandra
pol žličke soli
nekaj nitk žafrana

Birjani se sopari v pečici, v tem poenostavljenem receptu pa to naredimo kar na štedilniku. Posodo pokrijemo z mokro krpo in nato s pokrovom, ki dobro tesni. Tako ostane v posodi sopara, v kateri se jed dokonča.
Čičerka (chole) in riž sta močna beljakovinska kombinacija. Recept je s severa, zato je jed močno in raznovrstno začinjena, poseben okus in barvo ji da žafran. Odlično za hladnejše dni, ko si zaželimo energijsko močnejše hrane.



Čičerko namočimo za vsaj 6 ur in nato skuhamo obvezno brez soli, najlažje in najhitreje v loncu na pritisk. Kardamom potolčemo, da se razpre. Riž skuhamo s celimi kardamomi, koščkom cimeta, soljo in klinčki. Kuhamo le toliko, da riž popije vodo, nato odstavimo in pustimo pokrito. Žafranove nitke namočimo v 3 žlicah vode. Čebulo narežemo na tanke lističe. Na olju hkrati popražimo kumino in čebulo in damo pol čebule iz ponve. V ponev damo pol zelenega čilija, nasekljan česen in ingver, popražimo, dodamo narezan paradižnik in mlete začimbe. Nato gre v ponev odcejena čičerka s 100 mililitri tekočine, v kateri se je kuhala. Premešamo in poravnamo. Na to stresemo riž in ga poravnamo, na vrh damo popečeno čebulo, ki smo jo prihranili, posipamo z lističi mete in enakomerno zalijemo z namočenim žafranom. Zmočimo čist platnen kuhinjski prtiček, z njim pokrijemo posodo in damo čez pokrov. Tako ustvarimo soparo v loncu, podobno kot v pečici. Kuhamo na najnižji možni temperaturi 15 minut, le toliko, da ostane birjani topel.

Recept je povzet po knjigi: Kurkuma in vanilija.

Kurkuma in vanilija
Promocijski material
Kurkuma in vanilija

Knjiga Bebe in Hane Splichal o kulinaričnem potovanju po Indiji zajema 72 veganskih receptov, 47 zgodb, 18 krajev in 118 fotografij. Dnevniški zapisi in recepti so zbrani z najinih šestih potovanj po Indiji, od juga proti severu in počez. Večkrat sta se vračali v iste kraje, ki so jima še posebno ljubi. Potovali staa sami, včasih tudi s prijatelji ... Originalne recepte, večinoma vegetarijanske, staa v domači kuhinji spremenili v veganske in pri tem uporabljali le ekološke sestavine.

Kurkuma in vanilija
Promocijski material
Kurkuma in vanilija

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.