Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nazaj v sladka 80. leta: Retro rezine


Tina Lucu/ revija Liza Maja
27. 6. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če ste kakšno leto ali dvajset starejši od 30 ali 10 let, potem se zagotovo spomnite še klasičnih sladic, ki so jih ponujale stare slovenske slaščičarne. Lahko vam lahko povemo, da se retro vrača tudi v slaščičarstvo.

profimedia-0867695225.jpg
profi
retro

Retro rezine

Porcij: 12

Sestavine:

Za torto:

  • 5 jajc
  • ščepec soli
  • 80 g sladkorja
  • 150 g navadne moke
  • 3 žlice koruznega škroba
  • 30 ml sončničnega olja


Za karamelno kremo:

  • 90 g masla
  • 150 g karamelnega kondenziranega mleka

Za kokosovo kremo:

  • 200 g marcipana
  • 180 g masla
  • 40 g zmletega kokosa


    Za zaključek:
  • 300 g marcipana
  • sladkor v prahu za posipanje
  • koktajl češnje

Priprava:

1. Jajca zmešajte s soljo in sladkorjem, nato pa jih penasto stepite. Presejte moko in jo zmešajte s škrobom. V jajčno peno postopoma vmešajte olje in z gumijasto lopatico ročno vmešajte mešanico moke.

2. Testo razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga približno 25 minut pecite pri 170 °C.

3. Zmehčano maslo penasto stepite, dodajte kondenzirano mleko in stepajte, da nastane kremasta masa. Marcipan naribajte, segrejte in dodajte maslu in kokosu ter kremasto stepite.

4. Biskvit razrežite na 3 dele, na vsak del nanesite obe masi in vse tri dele zložite drugega na drugega. Strani in površino torte premažite z obema kremama in pustite v hladilniku, da se strdi. Marcipan razvaljajte in obložite celotno površino. Razrežite na porcije in okrasite s preostalo kokosovo kremo in koktajlnimi češnjami.


cloud

Trenutno

13 °C

Oblačno

četrtek, 24. 4

Deževno

10 / 18 °C cloud-rain

petek, 25. 4

Deževno

10 / 14 °C cloud-rain

sobota, 26. 4

Deževno

9 / 17 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.