© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Slastna francoska pita s hruškami


Oglasno sporočilo
20. 3. 2023, 14.28
Posodobljeno
29. 03. 2023 · 13:54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Francija predstavlja izstopajočo državo v več pogledih, tudi kulinaričnem. Kako njihove okuse pripeljati v domačo kuhinjo?

francoska pita s hruškami.jpg

Ste si kdaj ob omembi določene države poskusili v glavi zamisliti, kako ta država diši? Vas je misel na Tajsko spomnila na pekoče začimbe, ste ob sanjarjenju o Mehiki pomislili na koruzo in fižol, pri Italiji pa že vonjali slastno kavo in tiste prave, ravno prav kuhane testenine? Vam je ob misli na Francijo zadišalo po rogljičkih, slastnih pitah in kremastih omakah? Nemčija marsikoga takoj spomni klobase in slane preste, Avstrija je seveda kraljevina dunajskega zrezka, Češka pa opojnega piva. In prav zaradi vseh razlik je tako zanimivo odkrivati nove države in nove jedi.

Zaupajte nam, kako pa vam diši …?

DOLCELA_namigi.jpg

Vedno privlačna in navdihujoča Francija

Francija je zagotovo nekaj posebnega, središče vrhunske kulinarike, država, kjer je še pire krompir posebna umetnost in ne običajna hrana, ki za k špinači in jajcem. Francozi so iz kuhanje naredili turizem, iz masla pa najboljše sladice na svetu. Rogljički, kreme, makroni, karamela in seveda slastne pite, to so dobrote, ki dišijo po Franciji.

Francozi so strašno ponosni na svojo kuhinjo, ki je poleg Eifflovega stolpa, Azurne obale in Provanse ena glavnih znamenitosti, ki privablja turiste. Odnos Francozov do hrane je šaljivo opisal dramatik Jean Anouilh: »V Franciji so poroke, krsti, dvoboji, pogrebi in celo diplomatski spori le pretveza za dobro večerjo«.

Privoščite si delček okusa Francije v domači kuhinji.

Recept za slastno francosko pito s hruškami

Sestavine:

3850104216770_Dolcela pecilni prasek 12 g_F2_M_Novo.jpg

Nadev:

3850104249471 Dolcela Puding premium bourbon vanilija_37g_F_nov design_M_novo.jpg

Postopek:

  • Maslo narežemo na koščke, dodamo sladkor, vaniljev sladkor Dolcela, rumenjak, skuto, mleko, ščepec soli, moko in pecilni prašek Dolcela. Zamesimo testo in ga za približno 30 minut postavimo v hladilnik.
  • Testo razvaljamo. Izrežemo krog s premerom 26 cm in z njim obložimo dno tortnega modela. Odvečno testo pustimo na strani. Dno testa prebodemo z vilicami in ga približno 15 minut pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C.
  • Hruške olupimo in odstranimo sredice. Dve narežemo na tanke rezine, preostale pa na kocke.
  • Skuto zmešamo s sladkorjem, jajci, kefirjem, vaniljevim sladkorjem Dolcela, vaniljevim pudingom Dolcela in kockami hrušk. Preostalo testo dodamo na predhodno pečeno podlago in naredimo približno 3 cm visok obod. V notranjost nato naložimo skutni nadev in površino prekrijemo z rezinami hrušk.
  • Pečemo v ogreti pečici pri 180 °C približno 30 minut. Na koncu površino peciva premažemo z medom in pustimo, da se ohladi.
  • 3850104018862 Dolcela Vanilin sladkor 10g_new design 3_M_novo.jpg
DOLCELA_naslovna_3b.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.