Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Dva popolna jabolčna recepta


Tina Lucu /revija Liza Maja
18. 2. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jabolka so naravnost odlična v sladicah. Za vas imamo dva krasna recepta ...

profimedia-0588929726.jpg
profimedia
Rezine z jabolki in stračatelo

Rezine z jabolki in stračatelo
Sestavine za 16 kosov:

Za testo:

3 jajca

80 g sladkorja

100 g navadne moke

Za jabolčni nadev:

1 kg jabolk

sok 1 limone

100 g sladkorja

1 vrečka vaniljevega pudinga v prahu

Za stračatelo:

250 g skute

100 g sladkorja

250 ml smetane za stepanje

10 g želatine

50 g čokoladnih ostružkov

Za dekoracijo:

1 vrečka rumenega želeja za torte

150 ml smetane za stepanje

čokoladni ostružki
Priprava:

1. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake in sladkor stepemo v sneg, dodamo rumenjake in še enkrat stepemo. Dodamo presejano moko. Končano testo razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo pri 180 °C približno 12 minut. Po peki počakamo, da se biskvit ohladi na papirju. Nato papir odstranimo in biskvit damo v kalup.

2. Jabolka olupimo in narežemo na približno 1 x 1 cm velike kocke. Zalijemo z limoninim sokom. V posodo nalijemo 150 ml vode, dodamo sladkor in zavremo. Dodamo jabolka in kuhamo približno 3 minute. Puding v prahu damo v 150 ml vode, premešamo in vlijemo v vrelo zmes, kuhamo 2 minuti, nenehno mešamo. Topel jabolčni nadev razporedimo po biskvitu in shranimo v hladilniku, da se strdi.



3. Skuto zmešamo s sladkorjem in stepeno smetano. V ponev vlijemo 50 ml vode in dodamo želatino. Zavremo, vendar ne kuhamo. Toplo želatino takoj vlijemo v pripravljen nadev in premešamo, na koncu dodamo čokoladne ostružke. Nadev namažemo na jabolčni nadev v kalupu. Ponovno damo v hladilnik, da se strdi.

4. Tortni žele pripravimo v skladu z navodili na embalaži in še toplega prelijemo po stračateli. Pustimo, da se žele strdi. Narezane rezine okrasimo s stepeno smetano in čokoladnimi ostružki.

profimedia-0174019640.jpg
profimedia
jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek

Sestavine za 20 kosov (2 zavitka):

250 g navadne moke

sol

2 jajci

3 žlice olivnega olja

1 žlica belega vinskega kisa

Za nadev:

2 rezini toasta

50 g masla

4-5 žlic sladkorja

1 kg jabolk

2 žlici limoninega soka

1/2 žličke limonine lupine

1 žlička mletega cimeta

70 g rozin

2 žlici ruma
Priprava:

1. Moko presejemo v skledo, dodamo ščepec soli, jajci, olje, kis in 4-5 žlic vode. Vse obdelamo v gladko testo. Ko se neha lepiti, ga zavijemo v folijo in pustimo pri sobni temperaturi počivati ​​približno pol ure.
2. Toast natrgamo na koščke in prepražimo na žlici masla do zlate barve. Dodamo tri žlice sladkorja in mešamo pri srednji temperaturi, dokler se sladkor ne raztopi. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
3. Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na rezine. Damo jih v skledo, pokapamo z limoninim sokom, dodamo sladkor glede na kislost jabolk, cimet, limonino lupinico, rozine, rum in premešamo.
4. Testo razdelimo na pol. Razvaljamo na tanko. Damo ga na veliko pomokano krpo in ga previdno enakomerno razvlečemo, tako da je testo skoraj prozorno.
5. Testo namažemo s stopljenim maslom, potresemo z drobtinami in polovico nadeva. Nato testo začnemo previdno zvijati. Vsakič, ko ga prepognemo, namažemo pregib testa z rahlo stopljenim maslom. Rob premažemo s stepenim beljakom z malo vode. Konce zavitka premažemo z beljakom in močno pritisnemo. Drugi zavitek pripravimo na enak način.
6. Zavitek previdno prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Površino zavitka premažemo s stopljenim maslom in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30-40 minut (odvisno od višine zavitka).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.