Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Špargljada na Krasu: pogorišča so spet zelena


Urška Krišelj Grubar
18. 4. 2025, 06.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Burja ni pregnala obiskovalcev s Špargljade v Brestovici pri Komnu – okusna tradicija, ki jo s srcem že 17 let ustvarjajo prostovoljci.

spargljada-v-brestovici-pri-komnu
Mateja J. Potočnik
Obiskali smo Špargljado v Brestovici pri Komnu

Sončna nedelja. Odpeljali smo se na Kras, na Špargljado, ki jo že 17 let zapored (razen med covidom) organizirajo prostovoljci Turističnega društva Brest. Sami prijetni ljudje, med njimi pa naša gostitelja Stane Švigelj in Marjana Lavrič. Oba neavtohtona Kraševca, a med njimi toplo sprejeta. Stane je predsednik turističnega društva Brest že 17 let. Špargljada je potekala v in ob nekdanji kamniti vaški šoli, kamor so se mnogi obiskovalci poskrili tudi v nedeljo. Pred močno burjo. No, smo le bili na Krasu.

Brestovica pri Komnu je zadnja vas pred mejo z Italijo in hkrati tista vas, kjer se je poleti 2022 požar iz Italije najprej začel širiti po slovenskih kraških tleh. Spomin je živ. Ob kulinaričnih dobrotah naj bi vendarle malo zbledel, a je razstava fotografij Kras – za vse nas ves čas pričala in opozarjala, da Kras pred ognjem ni varen. Črno barvo počasi prekrivajo zeleni odtenki, med njimi tudi divji šparglji, iz katerih smo okušali dobrote na tisoč in en način. Celo sladoled.

spargljada-v-brestovici-pri-komnu
Mateja J. Potočnik
Naša požrtvovalna in srčna gostiteljica Marjana Lavrič.


Lani porabili več kot 2.000 jajc, letos zaradi burje malo manj

Veseli ljudje od tu in tam so okušali od špargljeve juhe, špargljevega bureka, lazanje s šparglji do polente. Celo kokosovo pecivo s šparglji je teknilo, pa pred ali po tem še rulada, kaneloni, njoki, korenčkova torta. Vse to s šparglji. Da ne pozabim na chesscake s šparglji, kraško breskvijo in timijanom ter celo sladoled! Med vsemi dobrotami pa je najznačilnejša kraška frtalja iz divjih špargljev, jajc in pancete, ki jo Brestovke cvrejo v šolski kuhinji.

Pri pripravah na Špargljado sodeluje vsa vas. Šparglje nabirajo po gmajni v okolici vasi več dni, takoj ko začnejo brsteti. Skupaj naberejo približno sto kilogramov divjih špargljev, od tega jih 60 kilogramov povežejo v šopke za prodajo obiskovalcem, 40 kilogramov pa jih gospodinje porabijo za jedi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 15, 15. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

spargljada-v-brestovici-pri-komnu
Mateja J. Potočnik
Duhovni vodja projekta Ivan Filipčič.
spargljada-v-brestovici-pri-komnu
Mateja J. Potočnik
Mafini z divjimi šparglji.
nasl_Jana_15.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-sun

Trenutno

14 °C

Delno oblačno

nedelja, 20. 4

Delno oblačno

8 / 20 °C cloud-sun

ponedeljek, 21. 4

Oblačno

9 / 22 °C cloud

torek, 22. 4

Deževno

10 / 21 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.