Malo kalorij, veliko okusa: trije recepti za dni, ko ste na dieti
Če ste si to pomlad zadali, da izgubite odvečen kilogram ali dva, nikar ne stradajte! Veliko je okusnih, a manj kaloričnih jedi, ki si jih lahko privoščite.

Tofu z zelenjavo in riževimi rezanci
Sestavine
- 150 g tofuja
- ¼ kitajskega zelja
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 2 korenčka
- 200 g šampinjonov
- 5 žlic olivnega olja
- 3 stroki česna
- 1 šalotka
- sol
- mlet črni poper
- 2 žlici sojine omake
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 žlička koruznega škroba
- pest kalčkov fižola mungo (po želji)
- 1 žlica sezamovega olja (po želji)
- 200 g kuhanih riževih rezancev
Priprava
1. Tofu odcedite in narežite na kocke.
2. V ponvi ali voku segrejte olje in na njem prepražite sesekljan česen, da zadiši. Na tem popražite kocke tofuja, približno 5 minut, večkrat obrnite. Popečen tofu vzemite iz ponve in shranite v posodi s pokrovom, v ponev pa dajte na trakce narezano šalotko, papriko, korenček, kitajsko zelje in šampinjone ter pražite 5 minut.
3. Začinite s soljo in poprom, a zmerno, saj glavna brca okusa šele prihaja v jed. V skodelici zmešajte sojino omako, sladkor, koruzni škrob, žličko vode, po želji lahko v mešanico dodate še malo čilijevega olja. Zmes skupaj s prej popečenim tofujem dajte v ponev in kuhajte še približno dve minuti, da se omaka nekoliko zgosti. Na koncu dodajte kalčke fižola mungo (po želji), lahko tudi pokapate s sezamovim oljem. Postrezite v družbi riževih rezancev, kuhanih po navodilih iz embalaže.
NAMIG
Zakaj bi v svojo okusno, azijsko obarvano skledo dodali korenje? Ker 100 gramov vsebuje zgolj 27 kalorij, za nameček pa korenje pospešuje metabolizem.

Piščančji zrezek z zelenjavo
Sestavine
- 600 g piščančjih prsi
- sol
- mlet črni poper
- 1 čebula
- 1 bučka
- 2 korenčka
- šop peteršilja
- čili po okusu
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlici olivnega olja
- česen v prahu
Priprava
1. Piščančje prsi solite, poprajte, začinite z mletim česnom in premažite z malo olivnega olja. Dodajte še rožmarin in jih pustite, da se marinirajo vsaj 30 minut. Zelenjavo očistite in narežite na enako velike kose. Stroke česna olupite. Segrejte ponev in prepražite vso zelenjavo ter jo prestavite v pekač, obložen s papirjem za peko.
2. V vroči ponvi na enak način z obeh strani popecite piščančje prsi (približno 5–10 minut). Popečene položite na zelenjavo in zavijte v papir za peko. Pecite približno 20–25 minut pri 180 °C. Fileji so pečeni, ko meso doseže notranjo temperaturo 75 stopinj Celzija.
NAMIG
Črni poper vsebuje piperin, ki velja za odličnega topilca maščob in krotilca lakote. Še več, mnogi ga uvrščajo med deset najkoristnejših začimb, ki pomagajo pri hujšanju.

Zeljna juha
Sestavine
- 700 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 velika čebula
- 2 stebli zelene
- ½ glave zelja
- 1 pločevinka narezanega vloženega paradižnika
- sol
- mlet črni poper
- sveža zelišča (timijan, rožmarin, origano)
- česen v prahu (po želji)
Priprava
1. V loncu najprej na malo olivnega olja prepražite čebulo.
2. Dodajte še očiščeno in na manjše konce narezano zeleno ter zelje in spet na hitro prepražite, da se zelenjava nekoliko zmehča.
3. Zalijte z zelenjavno jušno osnovo in počakajte, da zavre.
4. Zmanjšajte temperaturo, da bo juha nežno brbotala, dodajte paradižnik in kuhajte še 20 minut. Začinite s soljo, poprom, česnom v prahu in sesekljanimi zelišči.
NAMIG
Zeljna juha je polna vitaminov, vlaknin in mineralov ter skromna s kalorijami. Že dolgo slovi kot popolna jed v času hujšanja. Za nameček zelje vsebuje žveplove spojine, ki pomagajo pri razstrupljanju jeter.
Objavljeno v reviji Jana, št. 14, 8. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se