Zajtrk v pižami
Bogdana Štepec, »mama« pravljične kuhinje Lonček kuhaj iz Mengša, je mlade kuharje razveselila s posebno knjigo, ki jo je poimenovala po najbolj priljubljeni kuharski delavnici. »Ob sobotah zjutraj v Lončkovo kuhinjo pridejo v mehkih pižamah ter pisanih copatih in skupaj pripravimo zajtrk.« Ker pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in da se po jutru dan pozna, je Bogdana zbrala vse Lončkove najljubše jutranje recepte in jih zapisala. Približno sto idej, ki bodo otrokom, pa tudi njihovim staršem, babicam, dedkom in tudi drugim, ki uživajo v kuhanju ob pomoči otrok, vedno na voljo za dober začetek dneva.

»V njej boste našli ideje za zajtrke na žlico, pa jajca, brez katerih si marsikdo težko predstavlja začetek dneva, različne palačinke, kaše, kolačke. Zajtrka ni brez kruha, ki ga je veliko lažje speči, kot kdo misli, in pisanih namazov. Sendviči so kakor nalašč, da jih v naglici pojemo na poti, kolači in kolački pa so za jutranje sladkosnede. Seveda nisem pozabila na jutranje napitke. Vse to prinaša Zajtrk v pižami, ki naj bo spodbuda, da si za zajtrk vzamemo čas. In čeprav smo te recepte ustvarjali na otroških delavnicah, bodo šli v slast vsej družini.«
Bogdana se lahko pohvali, da je bila pred desetimi leti med prvimi v Sloveniji, ki se je začela ukvarjati s tematskimi kuharskimi delavnicami za otroke. Nadene jim pikaste predpasnike in bele kuharske kape, nato pa najmlajše »škratke« z noski, poprašenimi od moke, vodi skozi svet pravljic, ki jim pomagajo delati prve kuharske korake in ustvarjati dobrote, ki jih imajo najraje. »Malo večji nadobudni kuharji se dela lotijo še bolj zares in skoraj samostojno ustvarjajo jedi, s katerimi razveseljujejo svoje domače ter prijatelje. Najstniki, ki prihajajo na naše Kulkuharije, pa hitro ugotovijo, da je kuhanje lahko silno zabavno. Mamice, očki, babice in dedki pri nas odkrivajo, kako preprosto je pripraviti kruh, ribe, meso, potice. Zakaj se letos v praznično kuharsko dogodivščino ne bi spustili prav vsi družinski člani?«
Za nas je Bogdana izbrala nekaj preprostih receptov, ki se jih malce večji otroci lahko lotijo sami, mlajši pa bodo ustvarjali ob pomoči odraslih.
Brusnično maslo
Odlično je kot namaz za svež, puhast kruh, opečen kruh, tople rogljičke ali mafine. Prileže se tudi k rdečemu mesu, uporabimo pa ga lahko tudi za omake.
Sestavine: 120 g mehkega masla, 120 g suhih brusnic.
Priprava: Brusnice na drobno nasekljamo. Domače ali kupljeno zmehčano maslo penasto stepemo, da ga razrahljamo, nato vanj enakomerno vmešamo nasekljane brusnice. Če ne bomo porabili vsega masla, ga lahko shranimo za naslednjič. Nadevamo ga v kozarček s pokrovom in shranimo v hladilnik.
***
Culice iz čokoladnih palačink s skutno kremo in jagodičevjem
Sestavine za približno 6 culic: 1 jajce, 2 žlici sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 320 ml mleka, 100 g moke, 1−2 žlički nesladkanega kakava, noževa konica cimeta, 1 žlica stopljenega masla, navadno ali kokosovo maslo za peko.
Sestavine za nadev: 400 g kremaste albuminske skute (rikote), 1−2 žlici kisle smetane, 1 žlica tekoče sladke smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 1 žlica sladkorja oziroma po okusu, 250−300 g jagodičevja (borovnice, robidnice, maline, jagode …), sladkor v prahu za posip.
Priprava: V večjo skledo ubijemo jajce, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in sol ter gladko zmešamo z električnim mešalnikom. Izmenično dodajamo po malo mleka in malo moke, dokler ne porabimo vsega; vsakič dobro premešamo, preden dodamo naslednjo porcijo. Dodamo stopljeno maslo in presejan kakav ter dobro premešamo. Masa mora biti gladka, tekoča in brez grudic. Tako pripravljeno pustimo počivati približno 15 minut.
Ponev segrejemo na srednji vročini in dno na tanko premažemo z oljem ali maslom, maso pa še enkrat dobro premešamo. Zajemalko mase vlijemo v ponev in spečemo palačinko. Pripravimo nadev. V skledo damo albuminsko skuto, kislo in sladko smetano ter oba sladkorja in dobro zmešamo. Na sredino vsake palačinke položimo veliko žlico nadeva, nanjo naložimo jagodičevje, potem pa robove zavihamo navzgor in jih združimo, da dobimo culico, ki jo centimeter pod vrhom zašpilimo z zobotrebcem. Culice na krožniku poprašimo s sladkorjem v prahu in po želji okrasimo s še malo jagodičevja.
***
Jabolčni puding
Jabolčni puding je lahko tudi shranek za ozimnico. Shranimo ga v sterilizirane kozarce, ki jih dobro zapremo.
Sestavine za 3−4 osebe: 600 g jabolk, 400 ml jabolčnega soka, 1 zavitek vaniljevega pudinga, 1 žlica sladkorja, stepena sladka smetana (po želji), cimet.
Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na majhne koščke. V kozico nalijemo 350 ml jabolčnega soka, dodamo jabolka in počasi kuhamo od 7 do 10 minut (jabolka se ne smejo razkuhati). Puding, sladkor in preostali jabolčni sok zmešamo, da dobimo gladko maso brez grudic. Prilijemo jo v kozico k jabolkom in mešamo še kakšno minuto. Jabolčni puding nalijemo v kozarčke, malo ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, po želji dodamo žlico stepene sladke smetane in posujemo s ščepcem cimeta.
Revija Jana št. 51, 21.12.2021
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se