Sveži okus po meti
Metini aromatični lističi so dobrodošel dodatek številnim poletnim jedem in pijačam.

Nezahtevno rastlino najdemo predvsem na robu kakšnega vlažnega travnika, zelo pa nam je hvaležna, če jo posadimo na domačem vrtu ali v cvetlično korito na balkonu. Meta poskrbi za svežino in nam pomaga, da laže prenašamo poletno vročino. In v katerih receptih jo lahko uporabimo?
Sadni jogurt z meto
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Sestavine: pol šopka mete * 300 g grškega jogurta * 6 žlic borovničeve marmelade * sveže borovnice za dodatek in okrasitev.
Priprava: Osmukamo metine lističe in jih na drobno narežemo. Zmešamo jih z grškim jogurtom. V dva kozarca naložimo po plasteh menjaje jogurt, borovničevo marmelado in sveže borovnice. Okrasimo z borovnicami in z metinimi lističi. Ponudimo ohlajeno.
Nasvet: Če nimamo borovničeve marmelade, vzamemo sveže borovnice, jih zmečkamo v kašo in po okusu primešamo sladkor v prahu.
Kumarična solata z meto
Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Sestavine: 500 g solatnih kumar * 1 rdeča čebula * 4 vejice sveže mete * 75 g sira feta * 150 g polnomastnega jogurta * 2 žlici kisle smetane * 1 žlica oljčnega olja * 1 strok česna * sol * poper * limonov sok * 25 g nadrobljenega sira feta.
Priprava: Kumare narežemo na zelo tanke rezine. Damo jih na cedilo, rahlo posolimo in naj stojijo deset minut, da izpustijo vodo. Čebulo narežemo na zelo tanke trakove. Metine lističe osmukamo in sesekljamo. V skledi zmešamo kumare, čebulo in meto. V visoko posodo damo jogurt, smetano, oljčno olje, na grobo sesekljan strok česna in 75 g sira feta. Gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Dobimo solatni preliv, s katerim prelijemo kumare v skledi. Solimo, popramo in okisamo z malo limonovega soka. Premešamo. Potresemo z nadrobljeno feto in ponudimo s kruhom.
Več receptov v Zarji, št. 29, 19. 7. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
