© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Še na dvoru se jih ne bi branili


S.M.
20. 8. 2015, 10.50
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje je čas, ko dozorevajo jabolka, ko so slive najbolj sladke, ko pokušamo prvo grozdje in nas fige spominjajo na obmorske počitnice. Vse to razkošje uporabimo za pripravo izvrstnih sladic.

Še na dvoru se jih ne bi branili

Osnova večine sladic je krhko testo, sadje pa mu da posebnost in svež okus. Če upoštevamo še nekaj zakonitosti mojstrov slaščičarstva, da je treba za popoln užitek kombinirati nekaj mehkega in nekaj hrustljavega, na primer kreme in oreščke, lahko z malo napora pripravimo res vrhunske sladice. Denimo ... 

Pita Cvetoča jablana

Očarali boste z obliko

Sestavine: 250 g moke, 1 jajce, 90 g masla, 50 g sladkorja, ščepec pecilnega praška, ščepec soli, sok 1 limone; nadev: 5 večjih rdečih jabolk, 1 zavitek vlečenega testa, sladkor, cimet, tri žlice masla, sladkor v prahu za posip.

Priprava: Iz sestavin zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik za 30 minut, nato pa razvaljamo na debelino 3–5 mm in z njim obložimo pekač za pite. Izdelamo cvetove iz jabolk: vlečeno testo narežemo na trakove, široke od 3 do 4 cm in dolge okrog 30 cm, ter jih premažemo z raztopljenim maslom. Jabolk ne olupimo, le narežemo jih na četrtine in odstranimo pečke, nato pa še na zelo tanke rezine oziroma lunice. Pomagamo si lahko z nožem za lupljenje. Dajemo jih v skledo z nekaj vode in limoninim sokom, da ne oksidirajo. Rezine jabolk začnemo polagati po eni strani traku iz vlečenega testa, tako da lunice segajo nekoliko čez rob traku in se med seboj prikrivajo za kak centimeter. Trak z rezinami nato previdno zvijemo, da iz jabolčnih rezin in testa nastane kolut oziroma cvet. Položimo ga v pekač s testom, ki ga napolnimo s cvetovi. Pito pečemo od 35 do 40 minut pri 175 stopinjah, ohladimo in potresemo s sladkorjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.