Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Riba v pečici


Katja Kmet
4. 10. 2016, 18.15
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slastne ribje jedi brez nadležnega vonja

k_ribji_file.jpg
Shutterstock

Pečena postrv na posteljici iz krompirja

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 500 g krompirja * 5 žlic oljčnega olja * sol * 2 očiščeni in za peko pripravljeni postrvi (po 400 g vsaka) * poper * 1 bio limona * 2 vejici peteršilja * 3 vejice timijana * 1 strok česna.

Priprava: Krompirje olupimo, umijemo in narežemo na tanke rezine. Rezine damo v skledo in jih pomešamo z 1,5 žlice olja ter solimo. Potem krompirjeve rezine v enakomerni plasti porazdelimo v pekač. Postavimo v vročo pečico in pečemo pri 220 stopinjah v zgornji tretjini pečice osem minut (ventilacijska pečica ni primerna). Vsako postrv štirikrat poševno zarežemo. Ribi solimo in popramo. Od limone odrežemo 2 rezini, vsako rezino razrežemo na četrtine. V vsako zarezo v postrvi zataknemo košček limone – tako se bo riba med peko navzela okusa po limoni. Krompirjeve rezine v pekaču premešamo z lopatko. Na krompirjevo plast položimo postrvi in ju pokapljamo s pol žlice oljčnega olja. Pekač zatem postavimo na srednjo rešetko v pečici, temperaturo pečice pa znižamo na 200 stopinj. Pečemo 10 minut. Osmukamo listke timijana in peteršilja. Listke in česnov strok na drobno sesekljamo in zmešamo s tremi žlicami oljčnega olja. Dodamo kanec limonovega soka. Z zeliščnim prelivom pokapljamo postrvi in pečemo jed še deset minut.

Nasvet: S postrvmi, pečenimi na posteljici iz krompirja, lahko postrežemo tudi gostom: količino sestavin iz recepta v tem primeru podvojimo.

Več v Zarji, št. 40, 4.10. 2016

k_pecena_postrv.jpg
Shutterstock

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.