© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 7 min.

Prgišče čudežev iz narave


Renata Ucman
10. 2. 2022, 23.22
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po letošnji zimi, ki marsikomu ni prizanesla z virusno boleznijo, nam bo v pomoč narava s prvimi zelenimi poganjki in zdravilnimi koreninami. Jedem dodajmo užitno rastlinje, ki je že – ali bo kmalu – pognalo v bližini. To je pravi čas za pomladno razstrupljevalno kuro. Z obiljem dragocenih zdravilnih snovi si bomo spet okrepili telo, dvignili raven življenjske energije in imunski sistem.

p prenova telesa 7.jpg
Revija Jana
Prerojeni s pomočjo prvih zelenih poganjkov

Starodavna juha iz devetih zelišč 

Marija Merljak, živilska tehnologinja in prehranska svetovalka: »Letos je veliko ljudi zbolelo. Pred pomladjo je zato treba še več pozornosti posvetiti prenovi telesa. V tem času v naši prehrani ne smejo manjkati živila, ki so nam v dragoceno pomoč pri krepitvi telesa in dvigu obrambne sposobnosti. Nikoli ne zgrešimo, če naberemo in zaužijemo tisto, kar užitnega in zdravju koristnega zraste v naravi v tem letnem času. Jedem zato dodajamo liste regrata, liste in cvetove trobentic, kuhanim jedem pa tudi liste velike koprive. Prav tako navadni rman ter ozkolistni in širokolistni trpotec, pa peteršilj, majaron in origano z domačega vrta. V pomladne juhe dodamo lovor. Za prenovo telesa si skuhamo juho iz devetih zelišč. To je starodavna juha za popolno prenovo, ki v tem obdobju aktivira naš organizem in prebavne organe. Pripravimo jo iz prvih devetih spomladi cvetočih zelišč: velike koprive, čemaža, navadnega regrata, navadne regačice, bršljanaste grenkuljice, navadne marjetice, navadne kislice, ozkolistnega trpotca in travniške penuše. Najprej na olju prepražimo čebulo, podušimo na kocke zrezan krompir, dodamo sesekljana zelišča, zalijemo z vodo, solimo, popramo in pokuhamo, da se krompir zmehča. Po želji jo zgostimo s kislo smetano. V predpomladnem času si večkrat pripravimo tudi frtalje z vrtnimi ali divjimi zelišči, saj vsebujejo snovi, ki jih telo najbolj potrebuje za prenovo. Spomladi naš organizem zelo potrebuje jajca, ki so popolno živilo. Za prenovo telesa zato regratovo solato uživamo z jajcem, s fižolom, kuhano ajdovo kašo in polivko, ki jo pripravimo v mikserju. Naredimo jo iz dobrega orehovega, oljčnega in bučnega olja, limoninega soka, česna, orehov, peteršilja, kefirja in malo soli. V tem obdobju je še posebej pomembno, da poskrbimo za ravnovesje maščobnih kislin v telesu, zato moramo uživati primerna hladno stisnjena olja. To so ričkovo, pa oljčno olje v kombinaciji z orehovim ali lešnikovim. Poskrbeti moramo za boljšo prepustnost celičnih membran, k čemur pripomore uživanje hladno stisnjenih olj s pravilnim razmerjem maščobnih kislin omega 3 in omega 6. To pa so ričkovo, orehovo, lešnikovo, gorčično in repično. Dodajamo jih na solate ali kuhanim jedem na krožniku. Uživamo tudi laneno olje s skuto, dodamo pa mlete mandlje ali lešnike, ali pa olje pšeničnih kalčkov z veliko vitamina E. Pred pomladjo si pripravimo še krepčilno-čistilni napitek: v mikser damo kefir, pinjenec ali sirotko, regrat ali veliko koprivo za osnovo, kakšno sadje, na primer banano, pomarančo in jabolka, malo kurkume, peteršilja, česna in prva vrtna zelišča. Tisti, ki so preboleli bolezen, morajo paziti, da zaužijejo dovolj cinka v prehrani – tega je največ v pašnem mesu ter mesnih in mlečnih izdelkih iz pašne reje, v jajcih kokoši, ki se pasejo, v bučnih in sezamovih semenih, fižolu. Poskrbeti morajo tudi za dovolj magnezija, najlažje s kakšnim koščkom čokolade, saj ga kakav vsebuje veliko.«

Poparek iz leskovih mačic 

Špela Pogelšek, zeliščarka z zeliščne kmetije Gorska roža: »Za prenovo telesa pred pomladjo so nepogrešljive leskove mačice, ki so v naravi, kot opažam, že pognale. Zdravilne so zato, ker vsebujejo veliko čreslovin, flavonoidov in druge zdravju koristne snovi. Ugodno vplivajo na žolčnik in pospešujejo prebavo, sicer pa jih najbolj priporočajo pri vnetnih krčnih žilah. Na leski v tem obdobju naberemo čvrste mačice, ki še niso povsem odprte. Umijemo jih z vodo, posušimo in zmeljemo v prah z multipraktikom ali mlinčkom. Zmleti prah leskovih mačic nato uporabimo pri pripravi domačega kuha. Na kilogram navadne moke ga dodamo od dve do tri žlice. Dodamo jih lahko v testo za maslene piškote, v surovi obliki pa v namaze. Leskove mačice  lahko uporabimo tudi v poparku za prenovo telesa. Na 2,5 dl vode damo od tri do štiri sveže ali posušene mačice. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, precedimo in popijemo. Tak čaj je zelo uporaben pri zdravljenju gripe in virusnih bolezni, znižuje tudi telesno temperaturo. Pospeši prebavo in nam s tem pomaga do več energije, tako utrujenosti sploh ne občutimo. Marca in aprila lahko naberemo tudi še čvrste brezove mačice, ki jih uporabimo na enak način. Za prenovo telesa v tem času uživamo tudi surovo, kuhano in fermentirano korenje, ker ima veliko betakarotena, z malo maščobe. Korenje namreč zelo spodbuja nastanek novih celic, varuje pred prostimi radikali, vsebuje tudi vitamine B, ki pomagajo pri utrujenosti in pomlajujejo telo. V obdobju pred pomladjo še vedno lahko naberemo korenine regrata, ki so koristne za jetra, čistijo in pomlajujemo telo ter nam dvignejo raven energije. Uživamo jih kot dodatek kuhanim jedem ali pa jih surove, dobro umite in skrtačene grizljamo kot korenje. Pojemo približno tretjino korenine regrata na dan. Regratove korenine lahko posušimo za razstrupljevalni in krepčilni čaj za čiščenje jeter. Pripravimo ga kot prevretek. Na 2,5 dl vode damo 1 žličko zmletih ali zdrobljenih regratovih korenin. Damo jih že v hladno vodo, segrevamo do vretja, nato rahlo vremo še od 3 do 5 minut, odstavimo, pustimo pokrito pet minut, precedimo in popijemo. Čaj pijemo od dvakrat do trikrat na dan, brez sladkorja. Vse našteto nam pomaga, da se naše telo prenovi in imamo že pred pomladjo več energije.«

Kura z zeliščnim čajem

Jožica Bajc Pivec, zeliščarka z Domačije Pivec:»Pred pomladjo je treba telo razstrupiti. Izločiti je treba vso nesnago, ki se je v njem nabrala čez zimo. Pri tem nam lahko pomagajo rastlinski pripravki. Najpreprostejši je razstrupljevalni čaj. Pijemo lahko mešanico čaja iz listov koprive, listov ali korenine regrata, brezovih listov, rmanovih cvetov in nekaj melise za okus. Pripravimo ga kot poparek. 2,5 dl vode zavremo, odstavimo, dodamo 1 žličko te čajne mešanice, premešamo, pokrijemo, pustimo stati od 5 do 7 minut, precedimo in res počasi po požirkih popijemo. To ponovimo dvakrat na dan, zjutraj in popoldne, vendar ne po 18. uri. Taka razstrupljevalna kura lahko traja tri tedne, nato naredimo en teden premora in po potrebi ponovimo še za tri tedne. Čaju lahko dodamo še limonin sok. V kuro vključimo zmerno aktivnost, to je kratke sprehode. Na jedilnik pa dodamo divje užitne rastline – regrat, mlade liste ozkolistnega trpotca, cvetove trobentic, navadni potrošnik, regačico, navadno kislico, cvetove marjetic in vijolic. Te rastline so pred pomladjo prve, ki jih lahko naberemo. Divje užitne rastline lahko mešamo z vrtno solato, motovilcem in radičem. Tudi kislo zelje in kisla repa učinkujeta prečiščevalno. Zjutraj na tešče, počasi, po požirkih, spijemo mešanico 2 decilitrov vode in 1 velike žlice jabolčnega kisa. Kmalu za tem popijemo še razstrupljevalni čaj. Čez dan pijemo dovolj vode in glede količine poslušamo svoje telo. Na jedilnik uvrstimo domače, ekološko pridelano sadje, najbolje jabolka, ki oskrbijo telo s koristnimi snovmi. S tako kuro bomo mnogo bolje pripravljeni na pomlad, manjša pa bo tudi nevarnost za pomladno utrujenost.«

Regrat v solati in čaj iz koprive

Terezija Nikolčič, zeliščarka:»Pred pomladjo si telo prenovimo in razbremenimo s spremembo prehrane, ki naj bo lažja, z manj maščob in več balastnih snovi. Poskrbimo, da popijemo dovolj tekočine na dan, v obliki zeliščnega čaja ali vode, in da smo čim več na svežem zraku. Že februarja lahko za pomoč telesu pri razstrupljanju in za lažje premagovanje utrujenosti naberemo regrat. V solati ga je dobro uživati prav vsak dan, saj olajša delo jetrom in obenem razstruplja, pa oskrbi nas z veliko zdravilnimi snovmi. Pripravimo si svežega v solati oziroma ga zmešamo z drugo pomladno solato. Regratove liste lahko uživamo vse leto. Že marca naberemo veliko koprivo, na toplejših legah na Primorskem pa že prej. Uživamo jo v kuhanih jedeh, kot špinačo, s krompirjem, v omakah. Iz listov velike koprive pripravimo čaj. Na 2 dl vode damo 1 čajno žličko posušene zeli. Vodo najprej zavremo, dodamo posušeno zelišče, odstavimo, pustimo stati od 10 do 15 minut in pijemo brez sladkorja, od dvakrat do trikrat na dan. Taka razstrupljevalna kura naj traja tri tedne. Če jo naredimo februarja, jo ponovimo še enkrat maja in tretjič pozno jeseni. Za razstrupljanje  in krepitev imunskega sistema lahko pijemo čajno mešanico iz svežih listov in cvetov trobentice, svežih listov mladega regrata, navadnega pljučnika in ameriškega slamnika. Na 2 dl vode damo 1,5 jušne žlice teh zelišč, in sicer v enakem razmerju, čaj pa pripravimo po enakem postopku kot koprivinega. Spomladi nabiramo tudi čemaž, ki prav tako razstruplja, čisti in krepi telo.«

Revija Jana št. 6, 8.2.2022


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.