Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popečen krompirjev pire z gobami


Jana
1. 4. 2010, 09.25
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odličen narastek je z pečenko dobra nedeljska jed.

Popečen krompirjev pire z gobami

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 35 minut

Sestavine: 1 kg krompirja * sol * 200 g bučk * 250 g šampinjonov * 4 veliki paradižniki * 1 žlička suhega majarona * 2 stroka česna * 3 žlice olivnega olja * 1 žlica masla * približno 2,5 dl mleka * poper * 100 g naribanega sira (gavde) * 2 žlici drobtin * maslo za model.

Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo na kose in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega (20 minut). Medtem očistimo bučke in jih narežemo na pramene. Gobe očistimo in narežemo na lističe. Paradižnike olupimo, očistimo semenja in narežemo na rezine. Uporabimo lahko tudi odcejene vložene paradižnike. V skledo damo bučke, gobe, majaron, paradižnike, na drobno sesekljan česen in olivno olje. Dobro premešamo. Kuhani krompir odcedimo in pretlačimo s stiskalnico, da dobimo krompirjevo kašo. Primešamo maslo in toliko vročega mleka, da dobimo kremast, gladek pire. Po okusu ga dosolimo in popramo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Pire naložimo v 4 manjše nepregorne, namaščene modele ali v navaden model za narastke. Na vrh naložimo zelenjavo in gobe. Popramo. Potresemo z naribanim sirom in drobtinami. Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 25 do 30 minut.

Nasvet: Narastek je brezmesna jed, če pa želimo, da je izdatnejši, lahko med zelenjavo zamešamo tudi na kockice narezano šunko. Ali pa ponudimo popečeni narastek kot prilogo k mesu, na primer zrezkom ali nedeljski pečenki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.