© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Pomaga protivnetna hrana


Stane Mažgon
16. 1. 2017, 11.55
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bolečine v sklepih: izkušnje Mirana Stanovnika in nasveti dr. Wolfganga Feila.

Miran Stanovnik.jpg

Kdor je že trpel za bolečinami v sklepih, najbolje ve, kako huda težava je to lahko. Okorelost rok, bolečine v času mirovanja, neprespane noči zaradi bolečih sklepov, na koncu pa še obup, ker pomoč, olajšanje ali ozdravitev v nobenem primeru ne pridejo hitro. Vseeno pa lahko za boljše počutje veliko naredimo tudi sami, vključno s pravilno prehrano.

Miran Stanovnik, motociklist in udeleženec mednarodnih podvigov, kot je dirka Dakar, ki jo prirejajo v zahtevnih razmerah na različnih delih sveta, ima za sabo bogato športno kariero. A zanjo je moral žrtvovati marsikaj. S časom so prišle tudi zdravstvene težave, ki jih je bilo mogoče pričakovati pri tako ekstremnem športu. »Treba je vedeti, da je za mano že več kot 360 tisoč dirkalnih kilometrov z motorjem. Bil sem atlet, ukvarjal sem se s smučanjem in pri vseh športih so najbolj trpela kolena, ob tem pa še drugi sklepi. Nekatere poškodbe se preprosto niso mogle zaceliti same po sebi, zato sem moral prestati sedem kirurških posegov, šest na enem in sedmega na drugem kolenu.« A Stanovnik tudi to obrne na optimistično plat. Zdaj, kot pravi, mnogo več ve o tovrstnih poškodbah, obrabi hrustanca in o drugih težavah. Pa tudi o tem, kako si je mogoče pomagati.

Precej dolgo je moral živeti z bolečinami v sklepih. Čutil jih je predvsem ob obremenitvah. »Poskusil sem ogromno stvari in različnih preparatov. Na koncu sem ugotovil, da zna organizem, če mu prisluhnemo, ogromno narediti tudi sam.« Med nasveti, ki so mu zelo koristili, so bile ugotovitve nemškega strokovnjaka za prehrano dr. Wolfganga Feila. Ta je namreč razvil naravno obliko pomoči bolnikom, ki trpijo za obrabo sklepov. Temelji na ustrezni prehrani. Številni so si z njegovimi nasveti izboljšali kakovost življenja.

Tako kot Feil je tudi Stanovnik prepričan, da lahko človeško telo s pravilno strategijo ozdravi samo sebe in se regenerira. Zdravnik je prepričan, da je za to zelo pomembna protivnetna hrana, ob tem pa je treba iz vsakdanje prehrane izločiti živila, ki spodbujajo vnetja, povečati mišično maso, poskrbeti za dobro duševno počutje in v primerih obrabe hrustanca poseči tudi po visokih odmerkih hranilnih snovi, ki obnavljajo hrustanec. Tudi Stanovnik je pri izbiranju živil upošteval številne nasvete strokovnjaka. »Pri mojem okrevanju je imela okusna.« V vsakdanji prehrani je tudi meso, morda še najmanj perutnine. Tudi morsko hrano rad uživa in pripravlja. »Maščobam se ne izogibam. Pride obdobje, ko organizem preprosto zahteva tudi to. Domača slanina, pršut, panceta – vse to je pri nas na jedilniku. Je pa res, da teh maščob ne kombiniram z belim kruhom, ampak z zelenjavo.«

Česa je največ na jedilniku vrhunskega športnika, ki mora upoštevati omejitve pri prehrani? Po Feiglovih nasvetih Stanovnik uživa zelo malo sladkorja. »Glede prehrane imam to prednost, da živim na podeželju. Del vrta je pokrit in zelenjava raste tako rekoč vse leto, pridelke imamo v ozimnici. Radič, brokoli, korenje, zelje, rdeča pesa – vse to je del domače prehrane. Vsa zelenjava ima veliko vitaminov in poleg tega je vsa doma pridelana zelenjava tudi zelo okusna.« V vsakdanji prehrani je tudi meso, morda še najmanj perutnine. Tudi morsko hrano rad uživa in pripravlja. »Maščobam se ne izogibam. Pride obdobje, ko organizem preprosto zahteva tudi to. Domača slanina, pršut, panceta – vse to je pri nas na jedilniku. Je pa res, da teh maščob ne kombiniram z belim kruhom, ampak z zelenjavo.«

Še ena posebnost, ki je nekoliko povezana s Stanovnikovim svetovljanstvom in številnimi potovanji v razne predele svata: »Veliko uporabljam začimbe, ingver, čili in druge, vse to je v naši prehrani. Posebno sorto čilija sem na primer prinesel s Filipinov in se nanj tako navadil, da ga od tam vedno komu naročim, ko imam priložnost. Precej je pekoč, a še vedno čutiš tudi druge sestavine jedi. Navadil sem se na ta okus.« Kot še pove Stanovnik, danes lahko počne vse stvari, ki jih je nekoč, ko še ni imel težav s sklepi, le z določenimi omejitvami in brez pretiravanja. »Ne udeležujem se maratona, a pretečem desetkilometrsko progo. Ob tem smučam, hodim v okoliške hribe in kolesarim. Izogibam se betonskim površinam, ne dvigam uteži, a to še ne pomeni, da ne morem nadaljevati športne kariere.« Stanovnik se ni odločil za drastične spremembe v prehrani, a ob upoštevanju nasvetov strokovnjaka za prehrano se je njegovo počutje močno izboljšalo.

Manj kruha in več zelenjave. V predgovoru k svoji knjigi Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih dr. Feil razloži, da je artroza obolenje, pri katerem se razgrajuje hrustanec. Sprva se to kaže z začetnimi zbadajočimi bolečinami v sklepih, sčasoma te lahko postanejo vse hujše in privedejo do hudih vnetij. Iz enega sklepa se širijo na drugega in pozneje lahko še na notranje organe. Na čem bi morala temeljiti vsakdanja prehrana? Osnovni nasvet je zelo preprost: jesti je treba več zelenjave. Brokoli, rdeča pesa in čebula bi morali biti v eni ali drugi jedi na mizi vsak dan. Ob tem je priporočljiv še paradižnik, raje kuhan kakor svež, zaradi velike vsebnosti koristnih mineralov pa še bučke, zelena in kumara.

Drugi nasvet: zmanjšati je treba količino zaužitih ogljikovih hidratov. Vemo, da pri nas prehrana tako rekoč temelji na kruhu in testeninah. Pšenica vsebuje škodljivo snov gluten, ki jo poleg tega težko prebavimo. Boljša rešitev kot testenine je krompir, jedem čim večkrat dodamo ovsene kosmiče.

O ogljikovih hidratih: zmanjšati je treba količino sladkorjev v prehrani, tudi tistih, ki jih zaužijemo s sadjem. Sladkor se v sodobni industrijsko pripravljeni prehrani skriva tako rekoč povsod, tudi v kruhu, zelenjavnih omakah in slanih jedeh, kjer ga ne bi pričakovali. To velja tudi za sladke in gazirane osvežilne pijače. Preveč ga zaužijemo s toplimi napitki in čokoladnimi izdelki ter s slaščicami. Težava je lahko tudi sadje, ki je na prvi pogled zdravo, a ne v primeru težav s sklepi, saj vsebuje veliko vrst različnih oblik sladkorjev. Trije sadeži na dan so največ, kar priporoča strokovnjak Feil.

Prepričanje, da so vse maščobe škodljive in povzročajo debelost, je prav tako napačno. Koristno je uživati predvsem tiste, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, na primer v ribah in oreščkih. Veliko ga vsebujeta laneno in orehovo olje. Celo čokoladi se ni treba odreči, če uživamo tisto z vsaj 70 odstotki kakava in ima zato tudi manj sladkorja. Večkrat na teden je priporočljivo jesti ribe, sončnično olje naj zamenja olivno, posneto mleko pa polnomastno. Dr. Feil še opozarja, da je industrijsko predelano meso v obliki mesnih izdelkov vseh vrst in iz intenzivno gojene živine razlog za vnetne spremembe v sklepih.

In za konec: priložnost je treba dati zeliščem in začimbam. Do njih ni težko priti. Rožmarin, baziliko, peteršilj, majaron, meto in timijan lahko skoraj vse leto gojimo kar na okenski polici ali balkonu. Če jedem dodamo še kurkumo, ingver, čili, poper, klinčke, koriander in cimet, smo veliko naredili za svoje zdravje, počutje in zmanjševanje težav z bolečimi sklepi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.