Marmelada iz bezgovih jagod
Letos, ko ni skoraj nič domačega sadja, sem s pomočjo otrok nabrala kar precej bezgovih jagod. Na srečo je bezeg res obilno obrodil, se mi zdi, da kot še nikoli.

Bezgova marmelada je zdravilna in res okusna. Če vam pri delu pomagajo otroci (malce večji), bo hitro narejena. Na kosu kruha in z malce masla je odlična za zajtrk ali malico. Moji so pojedli prvo rundo, še preden sem jo uspela spraviti v kozarčke. Uporabimo pa jo lahko za palačinke, sladice in piškote ali jo dodamo k skuti in navadnemu jogurtu. Nabirajte le popolnoma zrele, črne jagode.
Sestavine:
- 1 kg osmukanih bezgovih jagod
- ½ kg sladkorja
- sok ene večje limone
Priprava:
1. Bezgove jagode, limonin sok in sladkor damo kuhat na počasen ogenj. Mešamo in pazimo, da se ne prismodi. Kuhamo počasi približno pol ure. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo.
2. Če se želimo znebiti pešk, moramo vse skupaj precediti skozi kar gosto cedilo. Ker bo zadeva v tej fazi kar tekoča, bo šlo brez večjih muk, le nekoliko potrpežljivosti potrebujemo.
3. Precejeno marmelado lahko še malo kuhamo, da se bolj zgosti. Sama jo navadno v tej fazi poskusim. Po potrebi dodam še limonin sok ali limonino lupinico. Če imamo radi cimet, dodamo še kakšno cimetovo paličico. Polnimo v sterilne tople kozarčke, vrelo.
NAMIG
Pripravke iz bezgovih jagod lahko uživajo tudi otroci. Kot zdravilo najbolj priporočajo terjak. Pripravimo ga tako, da sok iz bezgovih jagod kuhamo tako dolgo, da se čisto zgosti in postane kot marmelada. Ne dodamo sladkorja.
NASVET
Nikar se ne trudite obrati bezga do zadnje jagode, pustite kaj tudi za ptice, ki imajo letos malo hrane in zelo rade obirajo bezgove jagode. Če imate belo kuhinjo (omarice ali tla), pa se bezgovim jagodam raje povsem odpovejte, ker puščajo črne madeže.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se