© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 6 min.

Ko nam zadišijo sendviči


Katja Kmet
10. 8. 2016, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hiter prigrizek, samostojen obrok, slastna hrana, s katero razveselimo goste? Vse to in še več so sendviči. Pripravljamo jih s svežimi sestavinami in s ščepcem ustvarjalne domišljije. Kose kruha oblikujemo enkrat v zavitke, drugič jih nizamo na nabodala, tretjič jih sestavimo v pravo pravcato pikantno torto, to pa narežemo in postrežemo. Če to ni razvajanje!

k_sendvici_zvitki.jpg

Pikantna sendvičeva torta

Za 6 oseb

Priprava: 40 minut

Kuhanje: 24 minut

Sestavine: opečenec za sendviče * tortni model s premerom 24 cm; * za nadev, premaz in okrasitev: 600 g pikantnega kremnega sirčka * 100 ml sladke smetane * 6 rezin dimljenega lososa * šopek krebuljice * šopek drobnjaka * 2 zreli mehki hruški * pol glave ledenke * dišavne zeli * redkvice, češnjevi paradižniki * užitni cvetovi (na primer kapucinke) * sol * poper.

Priprava: Dno in rob manjšega tortnega modela obložimo s prilegajočo se prozorno folijo. Opečencu obrežemo skorjo. Kose opečenca sestavimo v ploskve in jih po potrebi prirežemo, da se prilegajo. Iz sestavljenih ploskev izrežemo 6 krogov v velikosti tortnega modela. Stepemo sladko smetano in jo primešamo sirčku. Solimo in popramo po okusu. Na drobno sesekljamo dišavne zeli (peteršilj, zelena, krebuljica, drobnjak) in jih umešamo v polovico smetanovega sirčka. V tortni model damo ploščo opečenca in jo namažemo s sirčkom z dodatkom zelišč. Sledijo plasti opečenca, namazanega s sirčkom, lososa, opranih, osušenih in natrganih solatnih listov ter tanke rezine hruške (ko hruško narežemo, je ne pozabimo takoj pokapljati z limono, da ne porjavi!). Tako sestavimo torto. Plasti v modelu nekoliko stisnemo, da se sestavine sprimejo. Torto pokrijemo s prilegajočo se folijo in damo za najmanj eno uro v hladilnik. Potem jo vzamemo iz modela in jo s pomočjo folije preložimo na krožnik. Premažemo jo s smetanovim sirčkom ter okrasimo rob z bilkami drobnjaka, zgornjo površino pa z rezinami redkvic, s paradižniki, užitnimi cvetovi … Posipamo z narezanim drobnjakom. Torto razrežemo z ostrim nožem in ponudimo.

Čabata s popečeno zelenjavo

Za od 4 do 8 oseb

Priprava: 25 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 1 rdeča paprika * 2 čebuli * 1 jajčevec (250 g) * 2 stebli zelene * 7 žlic oljčnega olja * 3 žlice rozin * 1 konzerva olupljenih paradižnikov (pelatov ) * sol * poper * 2 žlički sladkorja * 3 žlice kaper * 2 žlici balzamičnega kisa * 600 g bivolje mocarele (buffala) * 6 vejic bazilike * 2 čabati.

Priprava: Papriko razrežemo na četrtine in očistimo semenja in kožic. Čebulo olupimo in prerežemo. Papriko in čebulo narežemo na tanke trakove. Jajčevec narežemo na rezine, te pa na koščke. Stebli zelene očistimo vlaken in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo tri žlice olja in pražimo zelenjavo tri minute. Dodamo rozine, vložene paradižnike s sokom in po potrebi malo vode. Solimo, popramo in sladkamo. Počasi pražimo 20 minut. Dodamo kis in kapre ter pustimo, da se zelenjava ohladi. Mocarelo narežemo na rezine. Baziliki osmukamo liste. Čabati podolžno prerežemo in pokapljamo prerezane ploskve s preostalim oljem. Damo jih v pečico pod žar in pečemo od dve do tri minute. Na popečeni spodnji polovici čabate naložimo popečeno zelenjavo. Obložimo jo z rezinami mocarele in z baziliko ter pokrijemo z vrhnjima polovicama. Štručki narežemo na polovice ali četrtine in kose ponudimo še tople.

Kumarični sendviči

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Sestavine: 2 jajci * pol solatne kumare * sol * pol šopka rukole * 2 mladi čebuli * 6 žlic majoneze * pol žličke naribane bio limonove lupinice * 1 žlička limonovega soka * poper * 8 kosov opečenca za sendviče.

Priprava: Jajca skuhamo v trdo (vrejo naj deset minut), nato jih ohladimo v mrzli vodi in olupimo. Kumaro olupimo tako, da pustimo proge lupine. Narežemo (ali naribamo) jo na tanke rezine, damo v skledo in rahlo solimo. Stoji naj deset minut. Rukolo oplaknemo in osušimo. Mlado čebulo očistimo, bele in svetlozelene dele drobno sesekljamo. Trdo kuhano jajce na drobno sesekljamo ter zmešamo z majonezo, čebulo, limonovo lupinico, limonovim sokom in poprom. Kose opečenca zložimo drugega poleg drugega na delovno površino. Namažemo jih z majoneznim namazom. Kumare odcedimo in dobro iztisnemo, skupaj z natrganimi listi rukole jih naložimo na polovico kruhkov. Pokrijemo s preostalimi kosi opečenca in nekoliko stisnemo. Sendviče narežemo na trikotnike ali kvadrate. Če jih ne ponudimo takoj, jih zložimo na krožnik in pokrijemo s prilegajočo se prozorno folijo, da se ne presušijo.

Sendviči na polenti

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 100 g instantnega koruznega zdroba za polento * sol * poper * pol litra polnomastnega mleka * 1 žlica masla * 50 g parmezana; * za nadev: češnjevi paradižniki * kremni sirček * sveža bazilika * pesto omaka iz kozarca (pesto genovese).

Priprava: Pristavimo mleko, ga osolimo in popramo. Ko zavre, dodamo maslo in vmešamo zdrob za polento. Dobro premešamo, da ni grudic, in kuhamo po navodilu z zavitka, da je polenta dokaj gosta. Primešamo tudi nariban parmezan in odstavimo. Z maslom namastimo pekač pravokotne oblike. Na pekač namažemo enakomerno plast kuhane polente. Počakamo, da se polenta ohladi in strdi. Polento narežemo: lahko z nožem na kvadrate, lahko z modelčkom za piškote v katero od drugih poljubnih oblik (krogi, rožice, deteljice, rombi …). Izrezane koščke polente opečemo v ponvi na 20 g masla, da z obeh strani zlato porjavijo. Na tanko jih namažemo s pestom, obložimo z na hitro popečenimi češnjevimi paradižniki, na vrh pa damo še žlico pikantnega kremnega sira (z zelišči). Okrasimo z baziliko in ponudimo.

Sendviči kot ražnjiči

Včasih je nekoliko nerodno ugrizniti v prebogato obložen sendvič. Da ohranimo čiste prste in ne popackamo obleke, lahko zato za spremembo postrežemo tudi s sendviči v obliki ražnjičev. Na lesene paličice nabadamo koščke (kocke) različnih slastnih prigrizkov, kot so na primer koščki sira, kruha, pršuta, hladne pečenke, kumaric, paprike, majhni paradižniki, vmes pa za okras in svežino damo tudi kakšen list solate. Poskrbimo tudi za gorčico ali kako pikantno omako. Ob kakšni drugi priložnosti pa za osvežitev in lahek poletni prigrizek postrežemo s sadnimi sendviči na nabodalih. Na nabodala nanizamo na koščke narezano sadje, na primer lubenico, kivi, banano, ali tudi drugo sadje po izbiri. Okrasimo z lističi melise in postrežemo ohlajeno.

Polnozrnate štručke s šunko in avokadom

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 4 jajca * 150 g majoneze * 50 g kisle smetane * 1 žlica limonovega soka * 100 g kumare * 1 avokado (200 g) * pol šopka drobnjaka * 6 vejic koriandra * sol * poper * 4 rezine šunke ali pršuta * 4 polnozrnate štručke ali bombice.

Priprava: Jajca kuhamo v vreli vodi osem minut, nato jih ohladimo v mrzli vodi in olupimo. Majonezo gladko razmešamo s kislo smetano in z limonovim sokom. Kumaro podolžno prerežemo in z žličko izpraskamo seme. Kumarične polovice narežemo na tanke trakove, te pa na kockice. Avokado prerežemo, odstranimo mu koščico, sadno meso pa izdolbemo iz lupine in sesekljamo na kockice. Narežemo drobnjak, sesekljamo koriandrove lističe. Jajca sesekljamo in zmešamo z avokadom, majonezo, kumaro in sesekljanimi zelišči. Solimo in popramo. Šunko narežemo na trakove, te pa zvijemo v zvitke. Prerežemo polnozrnato pecivo in ga obložimo z jajčnim nadevom. Na vrh položimo zvitke šunke in pokrijemo z zgornjo polovico peciva. Okrasimo z vejicami koriandra ali s solatnim listom. Nadevane štručke zavijemo v prtič naravnega videza (papirnat, ki pa je videti kot iz blaga), lično povežemo z navadno vrvico in zložimo na pladenj. Do takrat, ko bomo postregli sendviče, naj čakajo pokriti z rahlo navlaženo kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.

Sendviči kot zvitki

Za 6 zvitkov

Priprava: 1 ura

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 6 kosov belega kruha (štruca škatlaste oblike) * 3 jajca * 2 manjši kumari * 60 g pikantnega trdega sira * 125 g majoneze * pol šopka drobnjaka (10 g) * sol * poper * 6 rezin dimljenega lososa (ali šunke ali pršuta) * vložena koruza v zrnju * pest mlade špinače * vrečka za zamrzovanje (prostornina 3 litre) * 12 kosov pergamentnega papirja.

Priprava: Kruhovim rezinam obrežemo skorjo. Nato jih z valjarjem previdno in močno povaljamo, da jih sploščimo. Rezine zložimo drugo na drugo in damo v vrečko za zamrzovanje. Obtežimo s težkim loncem in pustimo, da počakajo. Kose pergamentnega papirja preganemo na polovico tako, da sta krajši stranici skupaj. Jajca skuhamo v trdo (10 minut), ohladimo jih v mrzli vodi in olupimo. Na drobno jih sesekljamo. Kumari narežemo na podolžne četrtine in očistimo semena. Naribamo sir in ga primešamo majonezi, primešamo tudi narezani drobnjak. Rezine kruha namažemo s sirovo majonezo. Obložimo jih s sesekljanim jajcem, solimo, popramo in nekoliko stisnemo. Na vrh damo rezino lososa ter nekaj koruze in špinačnih listov. Poševno položimo na kruh četrtino kumare (preostanek kumar porabimo drugje). Rezino kruha zdaj diagonalno zvijemo v zvitek. Zvitek zavijemo v pripravljen papir kakor bonbon. Konca papirja čvrsto zvijemo. Zvitke damo do uporabe v hladilnik. Preden jih ponudimo, jih z nožem na žagico poševno prepolovimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.