Iz babičine shrambe: Okusna kremna juha iz artičokinih ostankov
V veliko receptih potrebujemo le srčke artičok. Vedno se mi je zdelo škoda zavreči vse drugo, še posebno ker so artičoke kar drage, zato sem z veseljem takoj preizkusila tole juho, ki jo skuhamo iz ostankov artičok. Očiščene srčke pa uporabite v drugih receptih. Priporočam.

Artičoke so izredno zdrave, odvajajo odvečno vodo iz telesa, prečistijo telo ter ugodno učinkujejo na žolč in prebavo.
Sestavine
· ostanki artičok (veliko)
· 1 por
· 2 krompirja
· 1 žlica masla
· sol, poper – po okusu
· 2 žlici sladke smetane
· popečene kruhove kocke
Priprava
1. Če so artičoke starejše, imajo lahko prav na sredini popka ostre bodice – te zavržemo. Preostale zunanje liste in peclje, ki nam ostanejo, ko pripravljamo artičokine srčke, pa uporabimo v tem receptu. Najprej vse ostanke operemo. Nato jih damo kuhat. V loncu naj bo približno 1/3 artičok in 2/3 vode. Kuhamo počasi eno uro, da se vse zmehča.
2. Medtem v drugem loncu na maslu prepražimo nasekljan por in na večje kose zrezan krompir. Zalijemo z eno ali dvema zajemalkama vode, ki jo vzamemo iz lonca, kjer se kuhajo artičoke.
3. Kuhane artičoke skupaj z vodo zmiksamo kar s paličnim mešalnikom in precedimo skozi cedilo za juho, da odstranimo trše dele, ki jih zavržemo. Uporabite pa lahko tudi zmogljiv mešalnik ali pasirko. Tako dobljeno artičokino maso dajte h krompirju in poru. Dodajte sladko smetano in začinite po okusu. Kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo, nato s paličnim mešalnikom zmiksajte v kremno juho. Postrezite s popečenimi kruhovimi kockami.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se