Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz babičine shrambe: Kaponata


Metka McCully Žigon
24. 8. 2024, 03.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Izvira iz južnega dela Italije – s Sicilije, kjer jo vsaka družina pripravlja po svojem receptu. Malce spominja na sataraš, vendar nikakor ni isto. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Kaponata
revija Jana
Kaponata

To je lahka, zelo aromatična in okusna jed. Jemo jo lahko toplo ali hladno, kot samostojen obrok ali kot prikuho. Izvrstno se prileže tudi na kosu dobrega domačega kruha za predjed (kot brusketa).

Sestavine

  • 1 čebula

  • 2 stebli stebelne zelene

  • 1 jajčevec

  • 3 žlice kaper (najboljše so tiste v soli)

  • 1 skodelica izkoščičenih oliv

  • 1 rdeča paprika

  • 200 ml (približno) paradižnikove mezge

  • 10 češnjevih paradižnikov

  • sol, poper, origano, bazilika

  • 1 žlica kisa

  • ščep sladkorja

  • olivno olje

  • po želji še: prgišče rozin in prgišče pinjol

Priprava

1. Čebulo in zeleno sesekljamo ter prepražimo na žlici olja.
2. Dodamo paradižnikovo mezgo, kapre, olive, rozine, pinjole, na pol prerezane češnjeve paradižnike in začimbe. Pomešamo in počasi kuhamo 20 minut.
3. Medtem  jajčevec sesekljamo na majhne kocke in ga ocvremo v cvrtniku ali drugi ponvi na olju. Tudi papriko očistimo, sesekljamo in ocvremo.
4. Vse sestavine zmešamo skupaj in jed lahko postrežemo.

nasl_Jana_34.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud

Trenutno

6 °C

Oblačno

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-0 / 7 °C cloud-rain

torek, 18. 3

Jasno

-2 / 6 °C sun-bright

sreda, 19. 3

Jasno

-4 / 11 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.