
Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.
Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.

Spirala je razmeroma nova oblika nabodala, njena posebnost je privlačna oblika. Seveda ni primerna za vsako živilo, ampak predvsem za gomoljno zelenjavo, kot je krompir, in nekatera druga živila. Prednost oblike spirale je, da se jed hitro zapeče.
Obstajajo posebni rezalniki za spirale, a z malo spretnosti jo lahko izrežemo z navadnim ostrim nožem.
Sestavine
- 2 manjši bučki
- 4 krompirji (lahko tudi sladki)
- 70 g moke
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička česna v prahu
- sol in poper
- oljčno olje

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.

Zakaj čiščenje s kisom in sodo bikarbono ne deluje, kot bi želeli
Alkoholni kis in soda bikarbona sta verjetno najbolj opevan par za čiščenje raznovrstnih površin. Pa resnično delujeta, kot bi želeli?

Na ta način bodo rebrca z žara vedno uspela
Rebrca veljajo za pravo kraljevsko jed z žara, a do popolnega okusa vodi le ena pot: počasno pečenje pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 2 manjši bučki
- 4 krompirji (lahko tudi sladki)
- 70 g moke
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička česna v prahu
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
Bučke in krompir operemo in osušimo, krompir po potrebi olupimo. Nato jih po dolžini nabodemo na lesena ali kovinska nabodala, z nožem previdno izrežemo spirale in malce raztegnemo vzdolž nabodal.
V globokem krožniku zmešamo moko, sladko papriko, česen, sol in poper ter v mešanici povaljamo pripravljeno zelenjavo.
Spirale razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pokapamo z oljčnim oljem. V pečici jih pečemo približno 15 minut na 200 °C. Postrežemo jih z najljubšimi pomakami.