
Burrata s pikantno granolo
Burrata, ta slastno kremasti italijanski sir, se dobro poda sladkim in slanim okusom
Burrata s pikantno granolo
Burrata, ta slastno kremasti italijanski sir, se dobro poda sladkim in slanim okusom

Sestavine
- 2 krogli burrate
- lupinica 1 bio limone in sok 1⁄2 sadeža
- ekstra deviško oljčno olje
- pest rukole
- 1 žlica balzamičnega kisa
granola
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici bučnih semen
- 50 g lešnikov brez kožic
- 1 žlica sezamovih semen
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički semen koriandra
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica tekočega medu
- 1 žlica sojine omake
- 1 beljak

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.
Sestavine
- 2 krogli burrate
- lupinica 1 bio limone in sok 1⁄2 sadeža
- ekstra deviško oljčno olje
- pest rukole
- 1 žlica balzamičnega kisa
granola
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici bučnih semen
- 50 g lešnikov brez kožic
- 1 žlica sezamovih semen
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički semen koriandra
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica tekočega medu
- 1 žlica sojine omake
- 1 beljak
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Vse sestavine za granolo damo v skledo in jih zmešamo. Mešanico stresemo na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 25 minut oziroma toliko časa, da se rjavo obarva; na sredini peke pomešamo in mešanico z robov premaknemo na sredino. Pustimo, da se malo ohladi.
Burrato odcedimo in na vsak krožnik položimo eno kroglo. Potresemo jo z limonovo lupinico in izdatno pobrizgamo z oljčnim oljem. Vsako posujemo s pestjo granole in postrežemo z rukolo, zabeljeno z balzamičnim kisom in limonovim sokom.
Ste vedeli?
Burrato so si sprva zamislili, da bi porabili ostanke mocarele, nato pa so ugotovili, da gre za okusno delikateso.