© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ušesca z repnimi cimami

Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.

Ušesca z repnimi cimami

Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina Za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
cime di rapa

To apulijsko poslastico in druge odlične recepte z vseh koncev Apeninskega polotoka poiščite v naši tematski izdaji Pristno italijansko.

Sestavine

  • 1 kg repnih cim
  • 50 g krušnih drobtin
  • sol
  • 1 strok česna
  • 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
  • 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja

testo za ušesca

  • (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
  • 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
  • 190 g mlačne vode
lubenica

Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico

Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Sestavine

  • 1 kg repnih cim
  • 50 g krušnih drobtin
  • sol
  • 1 strok česna
  • 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
  • 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja

testo za ušesca

  • (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
  • 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
  • 190 g mlačne vode

Postopek

1

Za testenine v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo. Z vilicami in strgalom za testo začnemo mesiti, tako da moka popolnoma vpije vodo. Mesimo toliko časa, da dobimo homogeno testo, trajalo bo kakih 10 minut. Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 15 minut na sobni temperaturi.

2

Nato iz testa oblikujemo svaljke premera približno 1 cm, ki jih narežemo na 1 cm dolge koščke. Te oblikujemo v ušesca: z jedilnim nožem z gladkim rezilom vsak košček povlečemo proti sebi po delovni površini, da dobimo nekakšne školjkice, nato jih zasukamo navzven.

3

Repne cime preberemo in operemo. Stebla odstranimo in uporabimo samo mehke notranje liste. V ponvi na polovici olja popražimo drobtine. V veliki kozici zavremo obilo osoljene vode, dodamo repne cime in jih kuhamo 5 minut, nato dodamo ušesca in kuhamo še približno 5 minut (če imamo suhe testenine, pa sledimo navodilom na zavitku), da so kuhane na zob.

4

Medtem v ponev kanemo preostalo olje, dodamo neolupljen česnov strok, ki smo ga rahlo natrli s ploščino noža, in fileje sardonov. Na zmernem ognju pražimo, da se sardoni razpustijo. Nato česen odstranimo, v ponev pa dodamo odcejene testenine z repnimi cimami. Potresemo s praženimi drobtinami in pomešamo, nato pa postrežemo.

Nasvet

Če nimamo repnih cim, lahko za ta recept uporabimo 500 g brokolija, ki ga narežemo na koščke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.