
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.

Sestavine
suha juha
- 1 kos suhega prekajenega mesa
- jušna zelenjava (korenje, zelena, por, peteršiljeva korenina in zelenje, čebula)
- 1 lovorov list
nadev
- poper
- muškatni orešek
- sol
- 100 g drobno narezane kuhane šunke
- 30 g drobno narezanega pora
- 30 g drobno naribanega korenčka
- 3 žlice bešamela
- 1 majhno jajce
- narezan drobnjak
- drobtine po potrebi
- olje
- listi svežega peteršilja
testo za žlikrofe
- 150 g moke
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 žlica vode
- 1 rahlo stepen beljak za premaz

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
suha juha
- 1 kos suhega prekajenega mesa
- jušna zelenjava (korenje, zelena, por, peteršiljeva korenina in zelenje, čebula)
- 1 lovorov list
nadev
- poper
- muškatni orešek
- sol
- 100 g drobno narezane kuhane šunke
- 30 g drobno narezanega pora
- 30 g drobno naribanega korenčka
- 3 žlice bešamela
- 1 majhno jajce
- narezan drobnjak
- drobtine po potrebi
- olje
- listi svežega peteršilja
testo za žlikrofe
- 150 g moke
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 žlica vode
- 1 rahlo stepen beljak za premaz
Postopek
Meso dobro operemo in pristavimo v mrzlo vodo – toliko, da prekrije meso. Dodamo vso jušno zelenjavo. Vre naj počasi kot goveja juha. Kuhamo toliko časa, da je meso mehko. Juho precedimo, ohladimo in iz ohlajene poberemo odvečno maščobo. Nato jo ponovno zavremo in vanjo zakuhamo hišne žlikrofe.
Medtem ko juha počasi vre, pripravimo žlikrofe. Presejani moki dodamo jajce, rumenjake, olje, vodo in sol. Vse skupaj dobro pregnetemo v elastično testo. Testo naj počiva vsaj dve uri, še bolje pa čez noč.
Nadev pripravimo tako, da na olju na hitro popražimo por in korenček, dodamo šunko, malo bešamela, drobno jajce, sol, poper, muškatni orešek in drobnjak. Premešamo. Če je nadev premoker, dodamo malo drobtin.
Spočito testo tanko razvaljamo. Z okroglim obodom v velikosti krofov izrežemo kroge, ki jih okrog premažemo z rahlo stepenim beljakom. V sredino vsakega kroga položimo pripravljen nadev in robove kroga spnemo na tri vogale – z enim daljšim in dvema krajšima. Žlikrofe kuhamo v »suhi župi« približno 3 minute.
V segrete globoke krožnike najprej nalijemo suho juho in dodamo hišne žlikrofe. Okrasimo s kolobarčki korenčka (korenček, ki se je kuhal skupaj z juho, narežemo na kolobarčke) in listi svežega peteršilja.