
Skuše po maroško
Skuše po maroško

Sestavine
- 2 očiščeni celi skuši
- oljčno olje
nadev
- 1 grobo sesekljan strok česna
- 2 žlički koromačevih semen
- ½ žličke mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke žafrana
- 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
- 1 žlica oljčnega olja
chermoula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke mlete paprike
- ščep čilija v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g grobo sesekljanega koriandra
- 3 žlice blagega oljčnega olja
- krhlji limone, ko postrežemo
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami, ki vedno navduši
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.
Sestavine
- 2 očiščeni celi skuši
- oljčno olje
nadev
- 1 grobo sesekljan strok česna
- 2 žlički koromačevih semen
- ½ žličke mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke žafrana
- 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
- 1 žlica oljčnega olja
chermoula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke mlete paprike
- ščep čilija v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g grobo sesekljanega koriandra
- 3 žlice blagega oljčnega olja
- krhlji limone, ko postrežemo
Postopek
Vse sestavine za nadev damo v možnar in jih stolčemo. Vsako skušo trikrat poševno zarežemo po obeh straneh, nato v zareze natlačimo nadev. Pred peko za 2 uri postavimo na hladno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo chermoulo: v zmogljiv mešalnik damo olupljen česen, začimbe, limonov sok, koriander in ščep soli; medtem ko mešamo, počasi prilivamo olje.
Skuši po obeh straneh premažemo z malo olja, nato ju položimo v razgreto ponev. Pečemo ju 2 minuti na vsaki strani, nato ju previdno prenesemo v pekač in v pečici pečemo še približno 10 minut, da sta ribi skoz in skoz pečeni. Pokapamo ju z malo chermoule in ponudimo s kuskusom (glej recept spodaj), krhlji limone in preostalo chermoulo.
Chermoula
Chermoula je severnoafriška omaka, ki se uporablja tudi kot marinada. Recepti se od kraja do kraja razlikujejo, naša različica s papriko je maroška.