
Rulada beli gozdiček z meringo
Slastna rulada, ki se v ustih kar topi
Rulada beli gozdiček z meringo
Slastna rulada, ki se v ustih kar topi

Sestavine
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za potresanje
- 100 g bele čokolade
meringa
- 4 beljaki večjih jajc
- 1 žlička limonovega soka
- 200 g belega sladkorja
- ščep soli
češnjev ali višnjev nadev
- 300 g zamrznjenih črnih češenj ali višenj (nekaj jih prihranimo za okras)
- 0,5 dl pomarančnega soka
- 100 g belega sladkorja
- ščep mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke koruznega škroba
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za potresanje
- 100 g bele čokolade
meringa
- 4 beljaki večjih jajc
- 1 žlička limonovega soka
- 200 g belega sladkorja
- ščep soli
češnjev ali višnjev nadev
- 300 g zamrznjenih črnih češenj ali višenj (nekaj jih prihranimo za okras)
- 0,5 dl pomarančnega soka
- 100 g belega sladkorja
- ščep mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Plitev pravokoten pekač, velik 23 x 32 cm, namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom stepemo beljake, limonov sok in sol, da dobimo čvrsto zmes.
Dodamo žlico sladkorja in stepamo, dokler ni beljakova pena spet čvrsta. Vanjo z žlico postopoma dodajamo preostali sladkor, da postane gosta in svetleča. Razmažemo jo po pekaču in pečemo 15 minut oziroma tako dolgo, da je na dotik krhka in ponekod rahlo zapečena. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Češnje ali višnje, pomarančni sok, sladkor in nageljnove žbice pustimo rahlo vreti 10 minut oziroma tako dolgo, da se sadje zmehča, a še ne razpada. Koruzni škrob zmešamo z 2 do 3 žličkami mrzle vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v tekočino. Pustimo jo vreti še nekaj minut, da se zgosti. Nato jo odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Ko začnemo sestavljati rulado, na velik kos papirja za peko presejemo sladkor v prahu in nanj previdno obrnemo meringo. Z nje odstranimo papir za peko. Položimo jo tako, da je obrnjena proti nam s krajšim robom; 2 cm stran od njega zarežemo črto.
Nastrgamo 50 g čokolade. Sladko smetano, sladkor v prahu in vaniljev izvleček ali aromo stepemo, da dobimo čvrsto, vendar ne trdo maso, ki jo namažemo na meringo, 2-centimetrski pas pa pustimo nenamazan. Nanjo z žlico nadevamo približno polovico češnjevega nadeva in potresemo z nastrgano čokolado. Rulado zvijemo; začnemo pri krajšem koncu z zarezo in si pomagamo s papirjem za peko pod meringo.
Preden postrežemo, 50 g čokolade stopimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato jo pokapamo po ruladi. Potresemo z nekaj celimi češnjami ali višnjami in zraven ponudimo preostali sadni nadev.