
Rulada beli gozdiček z meringo
Slastna rulada, ki se v ustih kar topi
Rulada beli gozdiček z meringo
Slastna rulada, ki se v ustih kar topi

Sestavine
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za potresanje
- 100 g bele čokolade
meringa
- 4 beljaki večjih jajc
- 1 žlička limonovega soka
- 200 g belega sladkorja
- ščep soli
češnjev ali višnjev nadev
- 300 g zamrznjenih črnih češenj ali višenj (nekaj jih prihranimo za okras)
- 0,5 dl pomarančnega soka
- 100 g belega sladkorja
- ščep mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke koruznega škroba

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za potresanje
- 100 g bele čokolade
meringa
- 4 beljaki večjih jajc
- 1 žlička limonovega soka
- 200 g belega sladkorja
- ščep soli
češnjev ali višnjev nadev
- 300 g zamrznjenih črnih češenj ali višenj (nekaj jih prihranimo za okras)
- 0,5 dl pomarančnega soka
- 100 g belega sladkorja
- ščep mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Plitev pravokoten pekač, velik 23 x 32 cm, namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom stepemo beljake, limonov sok in sol, da dobimo čvrsto zmes.
Dodamo žlico sladkorja in stepamo, dokler ni beljakova pena spet čvrsta. Vanjo z žlico postopoma dodajamo preostali sladkor, da postane gosta in svetleča. Razmažemo jo po pekaču in pečemo 15 minut oziroma tako dolgo, da je na dotik krhka in ponekod rahlo zapečena. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Češnje ali višnje, pomarančni sok, sladkor in nageljnove žbice pustimo rahlo vreti 10 minut oziroma tako dolgo, da se sadje zmehča, a še ne razpada. Koruzni škrob zmešamo z 2 do 3 žličkami mrzle vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v tekočino. Pustimo jo vreti še nekaj minut, da se zgosti. Nato jo odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Ko začnemo sestavljati rulado, na velik kos papirja za peko presejemo sladkor v prahu in nanj previdno obrnemo meringo. Z nje odstranimo papir za peko. Položimo jo tako, da je obrnjena proti nam s krajšim robom; 2 cm stran od njega zarežemo črto.
Nastrgamo 50 g čokolade. Sladko smetano, sladkor v prahu in vaniljev izvleček ali aromo stepemo, da dobimo čvrsto, vendar ne trdo maso, ki jo namažemo na meringo, 2-centimetrski pas pa pustimo nenamazan. Nanjo z žlico nadevamo približno polovico češnjevega nadeva in potresemo z nastrgano čokolado. Rulado zvijemo; začnemo pri krajšem koncu z zarezo in si pomagamo s papirjem za peko pod meringo.
Preden postrežemo, 50 g čokolade stopimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato jo pokapamo po ruladi. Potresemo z nekaj celimi češnjami ali višnjami in zraven ponudimo preostali sadni nadev.