
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo

Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Piščanca damo v velik lonec. Po eno čebulo, steblo zelene in korenček razpolovimo in jih dodamo v lonec skupaj z zelišči, poprovimi zrni in malo soli. Dodamo toliko vode, da je piščanec do polovice prekrit, vse skupaj zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhljamo približno uro in pol. Rahlo ohladimo, piščanca damo v drugo posodo, juho pa precedimo v skledo.
Ko se piščanec dovolj ohladi, meso z rokami odstranimo od kosti in ga natrgamo.
Preostalo čebulo nasekljamo, zeleno, korenček in repo pa narežemo na tanke rezine. V loncu, kjer smo kuhali piščanca, raztopimo maslo in na njem 5 minut nežno pražimo čebulo in slanino, narezano na manjše trakove. Dodamo preostalo zelenjavo, pražimo 2 minuti, nato pa dodamo moko in kakšno minuto pražimo tudi to. Odmerimo 9 dl juhe, ki je nastala pri kuhanju piščanca, če je nimamo dovolj, dodamo še malo vode in jo postopoma vlivamo v lonec in mešamo. Lonec pokrijemo in kuhljamo 20 do 25 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Priložimo piščanca z gorčico in kislo smetano ter vse skupaj med mešanjem nežno segrejemo. Če je potrebno, še malo začinimo s soljo in poprom, posujemo s peteršiljem in postrežemo.