Tako poskrbite, da bo nož vedno oster
Nož je podaljšek kuharjeve roke moramo neprestano vzdrževati. Z ostrim nožem je manj priložnosti za zdrz noža in poškodbe, zato je ključno, da zanj skrbimo primerno.

Da nož ostrine ne izgubi prehitro, ga vedno peremo s hladno vodo, brusimo pa ga pred vsako uporabo.
Nože, ki jih uporabljajo poklicni kuharji, brusijo z brusilnimi kamni, za dnevno uporabo pa uporabljamo brusilne palice (jeklene ali keramične). Te morajo imeti pri ročaju obvezno zaščito za prste, ki preprečuje, da bi nož med intenzivnim brušenjem zdrsnil z brusilnika.
Obstajajo brusilniki različnih granulacij (grobi, fini). Najraje uporabljam keramični brusilnik, ki noža ne brusi, ampak le spolira in tako ohranja ostrino konice.

Brušenje noža
1. Nož držimo z roko, s katero režemo, brusilnik pa vzamemo v drugo roko. Brusilno palico obrnemo navzgor in spodnji del rezila noža pod kotom prislonimo na vrh brusilnika. Z nežnim pritiskom potegnemo navzdol, pri tem pa naj rezilo noža drsi pod enakim kotom od ročaja noža vse do noževe konice. Ponovimo še na drugi strani brusilnika in tako nabrusimo drugo stran rezila noža.

2. Od kota brušenja je odvisen konus rezila. Pod manjših kotom je bolje brusiti nože, s katerimi režemo fine stvari (na primer zelenjavo) in filiramo ribe. Pri manjšem kotu brušenja je konus noža večji, zato je rezilo občutljivejše. Če s tako nabrušenim nožem režemo trde stvari, je velika verjetnost, da se rezilo okruši in se nož poškoduje.

3. Pod večjim kotom je bolje brusiti nož, ki ga uporabljamo za rezanje trših stvari, na primer kosti in hrustancev (pri razkosanju mesa). Večji kot brušenja pomeni, da je nož robustnejši, zato lahko uporabimo tudi nekoliko večjo silo in ga ne bomo poškodovali. Seveda je pri tem veliko odvisno tudi od kakovosti noža.

Nož pa ni edino pomembno orodje v vaši kuhinji. Tako boate poskrbeli, da bo vaša deska zdržala čim dlje:
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se