© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tako poskrbite, da bo nož vedno oster


Uredništvo
8. 9. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nož je podaljšek kuharjeve roke moramo neprestano vzdrževati. Z ostrim nožem je manj priložnosti za zdrz noža in poškodbe, zato je ključno, da zanj skrbimo primerno.

Nož, rezanje, por
Profimedia

Da nož ostrine ne izgubi prehitro, ga vedno peremo s hladno vodo, brusimo pa ga pred vsako uporabo.

Nože, ki jih uporabljajo poklicni kuharji, brusijo z brusilnimi kamni, za dnevno uporabo pa uporabljamo brusilne palice (jeklene ali keramične). Te morajo imeti pri ročaju obvezno zaščito za prste, ki preprečuje, da bi nož med intenzivnim brušenjem zdrsnil z brusilnika.

Obstajajo brusilniki različnih granulacij (grobi, fini). Najraje uporabljam keramični brusilnik, ki noža ne brusi, ampak le spolira in tako ohranja ostrino konice.

noz, tehnik-oblikovanja, brusenje-noza
Dober tek
Top nož je precej bolj nevaren, kot oster nož.

Brušenje noža

1. Nož držimo z roko, s katero režemo, brusilnik pa vzamemo v drugo roko. Brusilno palico obrnemo navzgor in spodnji del rezila noža pod kotom prislonimo na vrh brusilnika. Z nežnim pritiskom potegnemo navzdol, pri tem pa naj rezilo noža drsi pod enakim kotom od ročaja noža vse do noževe konice. Ponovimo še na drugi strani brusilnika in tako nabrusimo drugo stran rezila noža.

noz, tehnik-oblikovanja, brusenje-noza
Dober tek
Nož naj ostne pod istim kotom celotno dolžino potega.

2. Od kota brušenja je odvisen konus rezila. Pod manjših kotom je bolje brusiti nože, s katerimi režemo fine stvari (na primer zelenjavo) in filiramo ribe. Pri manjšem kotu brušenja je konus noža večji, zato je rezilo občutljivejše. Če s tako nabrušenim nožem režemo trde stvari, je velika verjetnost, da se rezilo okruši in se nož poškoduje.

noz, tehnik-oblikovanja, brusenje-noza
Dober tek
Kot brušenja je odvisen od tega, za kaj boste uporabljali nož.

3. Pod večjim kotom je bolje brusiti nož, ki ga uporabljamo za rezanje trših stvari, na primer kosti in hrustancev (pri razkosanju mesa). Večji kot brušenja pomeni, da je nož robustnejši, zato lahko uporabimo tudi nekoliko večjo silo in ga ne bomo poškodovali. Seveda je pri tem veliko odvisno tudi od kakovosti noža.

noz, tehnik-oblikovanja, brusenje-noza
Dober tek
Večji kot pomeni robustnejši nož.

Nož pa ni edino pomembno orodje v vaši kuhinji. Tako boate poskrbeli, da bo vaša deska zdržala čim dlje:

Preberite še

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.