Radeče: 7.000 ljudi na 9. svetovnem festivalu praženega krompirja!?

V Radečah je v soboto potekal 9. svetovni festival praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Občine Radeče, KTRC-ja Radeče in Turističnega društva Radeče.
Prvič so ga pripravili leta 2001 v Mokronogu, zato seveda Mokronožani ostajajo eden najbolj trdnih udov tega festivala. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Mokronog Alojz Gregorčič je njihova ekipa ob 13. ure, ko je nastopil "veliki pok" ponudila obiskovalcem prvih 50 kg praženega krompirja, pripravljenega na klasičen način (krompir, čebula, čista svinjska mast, sol, ocvirki), a ker je pošel že v pol, ure, so spražili še drugi "obrok" spet - 50 kg in obiskovalci so ga snedli že nekaj po 15. uri! Čeprav so Mokronožani torej spražili dvakrat več krompirja, kot so priporočili organizatorji, so iz izkušenj s prvega festivala v Mokronogu vedeli, da bo 50 kg krompirja občutno premalo. In tudi 100 kg krompirja je bilo premalo...
Podoben tek so imeli obiskovalci tudi pri kuharskih ekipah na drugih stojnicah. Na loški, kjer so kuharsko ekipo spremljali že nepogrešljivi in po izvirnih oblačilih prepoznavni zeliščarji. Tudi radeški župan Matjaž Han, je bil vesel, da jim je uspelo izpeljati veliko mednarodno prireditev, s tako številno udeležbo in v lepem vremenu. Svetovni festival praženega krompirja je namreč hkrati uvod v praznovanje občinskega praznika, ki ga radeška občina praznuje 8. septembra.
Na prireditvenem prostoru v Radečah se je sprva pojavilo 54 ekip, nekoliko kasneje se jim je pridružilo še šest. Sodelovali so tudi Angleži, Čehi, Črnogorci iz Nikšića, Francozi, Hrvati, Madžari, Slovaki… Svoj prihod so napovedali tudi Perujci, Skandinavci: Danci, Finci in Švedi, a jih nismo opazili.
Zvečine so pripravili pražen krompir na klasičen način, nekateri pa so ponudili tudi bolj ali manj domiselne recepte. Ekipe kuharjev so potrebni material prinesle s seboj - tudi 50 kg kuhanega krompirja; le nekateri so ga skuhali šele na prizorišču festivala. To je bilo dobrodošlo za obiskovalce, ki so prišli pozneje, bolj zaradi večernega zabavnega dela, saj je praženega krompirja zelo hitro zmanjkalo. Kajti na stojnicah so ponujali obiskovalcem tudi pijačo: Dolenjci seveda cviček, Čehi odlično pivo, tako, da je bil tek še večji.
Na svetovnem festivalu praženega krompirja ni zmagovalca. Na nek način so zmagovalci vsi. Obiskovalci so si sami izbrali "zmagovalce", saj so lahko brezplačno poskusili tudi pražen krompir s številnimi dodatki; številnim je najbolj teknil z jurčki, ki ga je pripravila družinska gostilna Tušek iz okolice Kočevja in ponujala tudi domač borovničevec "za razkužilo" in še kakšno pijačo.
Drugi so spet prisegali na pražen krompir z žabjimi kraki, ki so ga pripravili vrhovski "žabarji", kajti na Vrhovem je bila že od nekdaj hišna specialiteta gostilne Golobič ocvrti žabji kraki. Dalmatinci iz Tisna pri Šibeniku so proti večeru postregli s praženim krompirjem s škampi. Poznavalci so zatrjevali, da gre kvečjemu za kozice, ne za škampe, a drži kot pribito: vrste za to jed so bile dolge. 26. junija prihodnje leto prirejajo že 4. fešto tišnjanskega mladega krompirja. Turistični delavci jih v sodelovanju z gostinskimi delavci organizirajo vsako zadnjo soboto v juniju in Tišnjani priznajo, da so dobili idejo za to prireditev prav pri Slovencih po Svetovnem festivalu praženega krompirja.
Večina obiskovalcev pa se je vendarle najbolj oblizovala po praženem krompirju po klasičnem receptu, ki je del "železnega" jedilnika v marsikateri slovenski družini. Direktorica radeškega zavoda KTRC Marija Imperl je hvalila zlasti pražen krompir iz Šenčurja, ki je tudi "domovina" slovenskega krompirja, zelo okusna se ji je zdela tudi jed, ki so jo pripravile članice društva kmetic Arnika s Svibnega. Celodnevno prireditev je spremljal pester kulturno-zabavni program.
Imperlova je ocenila, da je bilo obiskovalcev okrog 5000, predsednik Turističnega društva Radeče Vito Žnidar pa je menil, da bi lahko bilo število celo dvakrat večje, kajti številni obiskovalci so prihajali in odhajali, ker za to prireditev ni bilo vstopnine, je težko natančno ugotoviti število obiskovalcev.
Radeče so bile vsekakor krasno prizorišče 9. svetovnega festivala praženega krompirja, ki so ga po povorki godbe radeških papirničarjev in mažoret odprli točno opoldne. V soboto popoldne je pod šotorom potekal kulturno-etnološki program s folklornimi skupinami, z glasbeniki, z društvi in z burkači. Po Savi je cel dan od Radeč do Zidanega Mosta navkljub narasli in motni Savi vozil splav z izkušenimi splavarji.
Številni obiskovalci pa so prišli, resnici na ljubo, tudi in predvsem zaradi večerne zabave pod šotorom. Domačini pravijo, da se toliko ljudi še ni zbralo v njihovem mestecu. Radeški "Septemberfest" je uspel bolj kot so pričakovali največji optimisti in Radeče se je uvrstilo na turistični zemljevid, po že dokaj uveljavljenem splavarjenju, še z eno, tudi tržno zanimivo zgodbo...