Po znanje tudi v vinograd, hlev in na polje
»Praktično izobraževanje je v Srednji poklicni in strokovni šoli Šolskega centra Šentjur (ŠCŠ) eden temeljnih načinov za pridobivanje znanja. Mladim želimo predati ključne usmeritve, da bodo kar najbolje opravljali vse zahtevane naloge v kmetijstvu. Zato temu namenjamo veliko pozornosti.« Tako pravi Monika Očko, ravnateljica omenjene srednje šole. Slednjo letos obiskuje 400 dijakov, ki bodo v prihodnosti lahko stopili v čevlje poklicev na področju prehranske verige.

Praktično izobraževanje je del vseh programov Srednje poklicne in strokovne šole ŠCŠ. Dijaki, ki obiskujejo program kmetijsko-podjetniški tehnik, spoznavajo delo na zemlji, saj ima center 56 hektarjev površin. Preizkusijo se pri delu v vinogradu in sadovnjakih. V hlevu se naučijo oskrbe drobnice, goveda, krškopoljskih prašičev in konjev – na posestvu imajo namreč že nekaj časa dva lipicanca. Nekatere ure praktičnega izobraževanja šola izvaja v sklopu tako imenovanega odprtega učnega načrta. Po besedah Monike Očko so med drugim na voljo strokovni moduli, osredotočeni na rejo prežvekovalcev ali neprežvekovalcev, upravljanje kmetijske mehanizacije, osnove ekološkega kmetovanja, dopolnilne dejavnosti na kmetiji in podobno.
ŠCŠ ima izjemno dobre pogoje za mlade, ki se izobražujejo v programu veterinarski tehnik. Pred časom je namreč namenu predal učno ambulanto, kjer dijaki spoznavajo zdravljenje malih, a tudi velikih, rejnih živali. Dijaki, ki se odločijo za program mehanik kmetijskih in delovnih strojev, praktično delo spoznavajo v zelo dobro opremljenih delavnicah. Praktičnemu izobraževanju je ogromno pozornosti namenjene tudi v programih živilsko-prehranski tehnik, veterinarski tehnik, pek in slaščičar. Po besedah ravnateljice lahko dijaki zanimive praktične veščine pridobivajo tudi v okviru izbranih izbirnih predmetov. Zelo pomembno se ji zdi, da osvojijo vsebine o podjetništvu in trženju. »Čim bolje je, da spoznajo različne panoge kmetijstva. To znanje lahko unovčijo, če se kdaj na kmetiji pojavi možnost dodatnega zaslužka. Morda se odločijo za dopolnilno dejavnost ali svojo tržno nišo razvijejo drugače.«
Foto: Andraž Purg
Preberite več v Novem tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se